Nervös stämning i turkiska parlamentet

Den här helgen sitter det turkiska parlamentet i en extrasession för att eventuellt rösta en andra gång om 62 000 amerikanska soldater ska tillåtas använda militärbaser i Turkiet och marschera in i Irak norrifrån. Problemet är att turkarna inte vill se några amerikanska soldater på sin mark, säger Günseli Önal politisk analytiker vid en av Turkiets största dagstidningar, Milliyet.
– De amerikanska soldaterna skulle stanna så länge här i Turkiet, vi hade inga konkreta löften om när de skulle ge sig iväg. Det var problemet med den förra resolutionen, anser Günseli Önal. En ny resolution måste slå fast en exakt tidpunkt. Det bästa vore om soldaterna kunde flygas in direkt i norra Irak och att bara stridsvagnar och annat fick rulla genom Turkiet. Soldaterna bör vara osynliga för den turkiska befolkningen. Folk här tycker annars att Turkiet blir ockuperat av USA, hävdar hon. Nervös stämning I parlamentet, där vi sitter, är stämningen nervös. Parlamentariker springer fram och tillbaka med slipsarna vispande bak mot ryggen, små grupper av mörkklädda herrar hojtar och skriker åt varann. Hela landets intresse är riktat mot det nyvalda parlamentet denna helg och många av parlamentarikerna är rena amatörer. Nu överväger de upprördheten hemma i valdistrikten över USA:s krav, mot faran med att gå emot världens enda supermakt. Det är ett svårt och mycket känsligt val, säger Günseli Önal, eftersom ett nej innebär att Turkiet inte heller deltar efter kriget. ”Precis vad USA vill” – Är vi inte med vid förhandlingarna efter kriget får vi ingen hjälp med alla flyktingar och vi får inget inflytande över frågan om ett självständigt Kurdistan i norra Irak. Vi har inte fått några fasta löften av USA om att det inte ska bildas ett självständigt Kurdistan. Tvärtom, säger hon, – Vi tror att det är precis vad USA vill. Fehmet Hüsrev Kutlu är nyvald ledamot från det regerande AKP-partiet och han var en av dem som gick emot det egna partiet vid förra omröstningen om USA-trupperna. ”Jag tror inte på USA” –Jag röstade nej eftersom jag inte tror på USA och jag kommer faktiskt att rösta nej om det blir en ny omröstning, säger han. – Vi måste få veta exakt vad USA:s avsikter är och vi måste få våra stora förluster betalda av USA, anser han, men retar sig mest på att både FN, Nato och andra länders viljor och åsikter nu nonchaleras. Hans gode vän, Mehmet Özkan, med lång politisk erfarenhet, minns de starka banden till USA från förr men de har brutits. – Amerikanerna ljuger. Till oss säger de att det inte ska bli något självständigt Kurdistan, men de ger stöd till kurderna i norra Irak och kurdledarna där säger att de fått löften om att efter kriget ska ett självständigt Kurdistan bildas av de kurddominerade delarna av Irak, Iran, Turkiet och Syrien, påstår han och tillägger, Mellanösterns karta ska nu ritas om, det är USA:s mål.
Christina Gustafsson, Ankara
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".