FN fick rapport om nervgas från Irak

Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix fick under natten till lördagen en sedan länge efterfrågad rapport från Irak om nervgasen VX, men inom FN ökar nu pessimismen om att det går att hitta en fredlig, diplomatisk lösning på krisen.
Det är fortfarande oklart exakt vad som ingår i den 25-sidiga rapport som irakierna faxat till Hans Blix kontor. Den ska först översättas och sedan ska innehållet studeras för att avgöra om Bagdaregimen kommit med någon ny information som kan hjälpa vapeninspektörerna att slå fast vad som hänt med Iraks tillgång till nervgasen VX. Bagdad har tidigare hävdat att men förstörde all gas för tolv år sedan, något som ifrågasatts av inte minst USA och som vapeninspektörerna inte anser ha sett tillräckligt med bevis för, men vad som än står i rapporten är det frågan om det är för lite och för sent. Ökad pessimism i FN I FN ökar nu pessimismen om en fredlig, diplomatisk lösning på Irakkrisen. Beskedet att USA:s president George Bush söndag ska träffa sina närmaste allierade - Storbritanniens premiärminister Tony Blair och Spaniens premiärminister José Maria Aznar - för ett toppmöte på ögruppen Azorerna ledde till många spekulationer och frågor, även bland andra länder i säkerhetsrådet som Pakistan: – Vi vet inte vad målet med mötet är, konstaterade Pakistans FN-ambassadör Munir Akram. Väntas göra ett val Officiellt här i USA talas det om en diskussion mellan ledarna för att hitta en kompromisslösning som kan få stöd av en majoritet i säkerhetsrådet, men diplomater Ekot har talat med tror att USA, Storbritannien och Spanien snarast ska göra ett val mellan att antingen dra tillbaka sitt resolutionsförslag eller besluta att lägga fram det för omröstning redan på måndag, en omröstning som de med största säkerhet skulle förlora. Vilket av alternativen de än väljer så öppnar det för krigsstart när som helst. En diplomat från ett av länderna som vill ha fortsatta vapeninspektioner sade uppgivet: det här är slutet för FN:s roll i att lösa Irakkrisen. Det finns hoppfulla Pessimisterna ansåg sig också ha fått stöd av andra händelser under fredagsdygnet, dels att USA direkt avvisade ett kompromissförslag som Chile presenterade – Chile är ju ett av de sex länder i rådet som ännu inte officiellt valt sida. Ett annat tecken på att den diplomatiska FN-processen gått i stå var att de fem permanenta medlemmarna av rådet på fredagskvällen ställde in ett planerat möte, men det finns trots allt de som är hoppfulla, om än inte direkt optimistiska; Kinas FN-ambassadör Wang sade till nyhetsbyrån AP att ”så länge det finns en procents chans till en fredlig lösning så fortsätter vi våra ansträngningar”, och FN:s generalsekreterare Kofi Annan beskrev situationen med det klassiska uttrycket ”det är inte över förrän det är över”.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".