Sju miljoner irakier sägs vara beredda

Medan omvärlden diskuterar frågan om krig eller inte rustar Irak för en attack. Sju miljoner irakier är beväpnade och enligt en av den irakiske ledaren Saddam Husseins gamla förtrogna ministrar är de beredda att dö för sitt land.
– You will se, not talk to officials like us, talk to the people, to taxi drivers, to the people in the coffeshops, in the streets, ask them do you accept an invasion, are you going to recieve them by music or by gun, they will tell you, they will receive them by gun. Nej, Iraks gamle handelsminister Mohammed Mahdi Saleh, tror inte, säger han i varje fall, på teorin att amerikanska styrkor kommer att välkomnas som befriare, som en gång i Paris eller senast i Afghanistan. ”De kommer att ta emot med vapen” – Fråga inte officiellt folk som oss, säger han, prata med folk i kafeerna, folk på gatorna, med taxichaufförer. Fråga om de kommer att acceptera en invasion, om de kommer att ta emot med musik eller med vapen, och de kommer att berätta för dig att de kommer att ta emot med just vapen. Var det en skröna han drog, eller var det frågan om irakiernas försvarsbeslutsamhet som var skrattretande? Skrockandets innebörd är oklar, men man överlever inte som Saddam Husseins handelsminister sedan 16 år om man ens antyder något som avviker från den officiella linjen. Så det han kan berätta under ett kort besök i Jordaniens huvudstad Amman är att Irak snart ska ha bevisat att man inte har massförstörelsevapen och att det inte finns något rimligt skäl för ett krig. Synbart förtjust över fredsrörelsen Han är synbart förtjust över fredsrörelsen i västvärlden, men han säger också att frågan om krig eller fred ligger i Bush händer, och att om det blir krig finns det fortfarande plats kvar på den gamla brittiska krigskyrkogården i Bagdad. – Vi ska försvara vårt land, om så också vi ska dö. Ingen kan ändå leva för evigt, säger han och berättar hur han 1991 flydde norrut genom Irak under B 52-ornas bombregn. Men, säger han, här sitter jag och pratar med dig. Det var Guds vilja. Inför Gud betyder det inget om man är minister. Förresten, säger han, är vi alla soldater nu.
Bengt Therner, Amman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".