Globalt larm om lunginflammation

Alla passagerare på ett plan från New York hölls på lördagen tillfälligt kvar ombord vid mellanlandning i Frankfurt, sedan en av passagerarna blivit akut sjuk i en ny, okänd form av lunginflammation som sedan en tid sprids i Asien. Världshälsoorganisationen, WHO, har slagit globalt larm.
Alla passagerare utom den sjuke fick senare resa vidare till sina respektive destinationer. Den sjuke isolerades på ett sjukhus i Frankfurt. Det handlar om en läkare som har behandlat patienter i Singapore mot sjukdomen. På lördagen var han på väg tillbaka till Singapore från en läkarstämma i New York. Särskilda råd till resande – Sjukdomen utgör ett globalt hot nu, eftersom det startade i Asien, men nu finns fall rapporterade från flera håll i världen där folk tagit sjukdomen med sig hem efter resor i Asien, säger David Heyman som är chef för WHO:s program för smittsamma sjukdomar. Efter omkring 150 rapporterade fall den senaste veckan gick WHO på lördagen ut med särskilda råd till resande, men det är inte aktuellt med några restriktioner: ”Sök vård vid symptom” – Passagerare från Hong Kong och Vietnam framför allt ska, om de får symptom som liknar influensa, söka vård, säger David Heyman. Än vet man inte om det är virus eller bakterier som orsakar sjukdomen, om det handlar om en ny influensaform, hur den sprids eller hur den ska behandlas, men ett antal laboratorier arbetar intensivt och David Heyman tror att svar ska finnas i början av veckan.
Clara Tesch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".