Nya demonstrationer i världen mot krig

Runt om i Sverige och i världen hölls på lördagen återigen demonstrationer mot planerna på ett nytt krig mot Irak. Också i USA genomfördes protestmarscher men också demonstrationer till stöd för president George Bush och i solidaritet med de soldater som finns på plats vid Persiska viken.
SR:s korrespondent rapporterar om olika åsikter som finns hos den amerikanska allmänheten, inte minst den osäkerhet som råder: – Det är osäkerheten som är värst, säger studenten Jonathan Wilson och skakar på huvudet. Ena dagen verkar det bli krig, nästa inte och ingen vet. Inte ensam Han är inte ensam om sina känslor. Några psykologer har redan döpt fenomenet till före-attacken-ångest, men det finns också andra mer konkreta delar som bekymrar New York-borna: – Jag är varken för eller emot krig, förklarar Karen, det som oroar mig mest är att motståndet mot krig är så stort runt om i världen – det är något våra ledare måste tänka på innan de rusar in i något. Starkare motstånd i New York Enligt opinionsmätningar stödjer en majoritet av amerikanerna ett krig mot Irak. Hur stor majoriteten är beror lite på hur frågan ställts och bland annat på om det är ett FN-stött krig. Här i New York är motståndet mot en militär insats betydligt starkare än i övriga USA, men det finns naturligtvis även de som till exempel Leon som stödjer Bush. I debatten här talas också om att Irakkrisen, likt Vietnamkriget, tydligt kommer att splittra den amerikanska opinionen i två delar. Vietnamveteranen Bill Werner har engagerat sig i fredsrörelsen: ”Jag vill att de ska ta sitt ansvar” – Jag vill att våra ledare ska ta sitt ansvar och visa varför de är beredda att ta beslut som eventuellt kommer leda oss in i ett krig, säger Bill Werner och tillägger – Ingen vet ju vad som kommer att hända.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".