Djindjic fördes till den sista vilan

Serbiens mördade premiärminister Zoran Djindjic begravdes på lördagen i huvudstaden Belgrad, i närvaro av Europas ledande politiker. Fortfarande finns det dock inte några spår efter mördarna, även om allt fler maffiamedlemmar arresteras för varje dag, rapporterar SR:s korrespondent.
Den serbiska polisen har gripit 181 personer sedan jakten på mördarna av Serbiens premiärminister började i onsdags. Av de 181 gripna tillhör 136 personer Zemun-klanen, alltså Serbiens största maffiagrupp. Ingen av ledarna har dock gripits. Polisen har beslagtagit flera vapen, flera stulna bilar och 1,7 kilo heroin. Allt det här kan verka imponerande, men den vädjan från polisen till allmänheten som nu går ut till media tyder på att polisen famlar i mörker och tappar viktig tid i jakten på premiärministerns mördare. Också begäran om utländsk experthjälp tyder på en viss villrådighet. De lyxvillor i staden Zemun som tillhör maffiagruppens ledare började på fredagskvällen rivas i en av de mer spektakulära polisaktionerna. Bulldozers krossade glas och rev ner väggar till allmänhetens jubel. Zemuns borgmästare kunde inte protestera, eftersom han sitter i Haag, anklagad för krigsförbrytelser. Lördagens begravning av Zoran Djindjic hade samlat hundra tusentals serber samt Europas ledande politiker. Där fanns EU-kommissionens ledare Romano Prodi, och andra kända politiska profiler som med sin närvaro visade sin avsky för terror och maffiavälde och sitt stöd till Serbiens demokratiska krafter. Den svenska regeringen lät sig representeras av hälsovårdsministern Morgan Johansson.
Kjell Albin Abrahamson, Belgrad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".