Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsuppgörelser på väg att spricka

Publicerat söndag 16 mars 2003 kl 08.58
Minst ett halvdussin av de punkter miljöpartiet har förhandlat fram för att stödja regeringen håller på att spricka. Det visar en genomgång som Ekot gjort av listan som räddade Göran Persson kvar vid makten, men trots det är miljöpartiets Peter Eriksson nöjd med resultatet så här långt.
– Det är någon fråga som är besvärlig och det visste vi från början. Det var också därför vi lyfte några av de här frågorna, för att vi visste att de inte skulle gå av sig själva, säger Peter Eriksson. Miljöpartiet var nära att rösta bort den socialdemokratiska regeringen i höstas, men en lista på 121 punkter som ska vägleda samarbetet de närmaste fyra åren gjorde att partiet stödde Göran Persson i riksdagen, men flera av punkterna kommer att bli svåra att få igenom. Torskfisket, infrastruktur och annat Tidigare är det känt att torskfiskeförbudet inte blir av och frågan om trängselavgifter för bilar i Stockholm är oklar. I veckan blev det också klart att bygget av Norrbottniabanan inte alls är prioriterat av banverket. Ett annat järnvägsprojekt i uppgörelsen är Cityspåret i Stockholm, och här säger uppgörelsen att bygget ska vara igång 2004, men det är omöjligt enligt Banverket, tidigast 2006 är rimligt, enligt verket. En annan punkt handlar om en snabb avveckling av bromerade flamskyddsmedel, ett medel som ska se till att plast inte brinner, men det förbudet dröjer enligt Kemikalieinspektionen som tycker att frågan ska behandlas av EU och innan EU kan fatta beslut om detta kan det ta minst tre år – den snabba avvecklingen dröjer alltså. Uppgörelsen säger också att sjukhus inte ska få överlåtas till företag med privata vinstintressen, men för bara någon vecka sedan sade en socialdemokratisk utredare att det kan de visst få, och den gröna skatteväxlingen med höjd skatt på energi och lägre på arbete som skulle vara 3 miljarder 2003 blev i höstas bara 2,6 miljarder. ”Enda bakslaget uteblivet torskfiskeförbud” Men miljöpartiets Peter Eriksson säger att det enda bakslaget bland punkterna var det uteblivna torskförbudet. I övrigt tycker han inte alls att man kört fast: – Jag har inte den upplevelsen. När det gäller torsken, den gick vi ju in i EU-väggen med så att säga, men regeringen har ställt upp på den överenskommelsen och nu jobbar vi praktiskt, konkret vidare, säger han. Frågor som är på väg att gå igenom handlar om fri entre på statliga museer, totalt 100 miljarder kronor i satsningar på järnvägsbyggen de närmaste 12 åren och ett större ekonomiskt ansvar för arbetsgivaren vid sjukskrivningar. Även anställning av 100 äldreskyddsombud är på väg, och att frågan om EMU-omröstningen ska lösas i enighet är också klart. Energiuppgörelse kan vålla stora problem En punkt som däremot kan vålla stora problem och faktiskt spräcka hela samarbetet är en formulering som säger att energiuppgörelsen mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och centern ska ligga fast, men nu i veckan har det visat sig att ett slutdatum för stängningen av Barsebäck saknas. Det är något Peter Eriksson ser allvarligt på: – Om socialdemokraterna vill riva upp den överenskommelsen, då har också vi anledning att börja titta närmare på den eftersom det finns som en av punkterna i vårt program att den här avvecklingen ska genomföras.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".