Bush och Putin gjorde vissa framsteg under deras sista möte som presidenter. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.

Framsteg på mötet mellan Putin och Bush

Det sista toppmötet mellan president Vladimir Putin och hans amerikanske kollega George Bush i ryska Sotji utmynnade i ett dokument om samarbete. Det beskrevs av båda sidor som en framgång.

– Här i Sotji har vi kommit överens om ramar för strategiskt samarbete, förklarade Vladimir Putin efter mötet med USA:s president George Bush i semsterorten vid Svarta Havet.

14 sidor avtal satta på pränt, bara det en framgång för Ryssland, som efter det senaste toppmötet i Moskva klagade över att ingenting av det som sades då fanns underskrivet.

Förutom ett antal generella punkter om strategiskt samarbete på flera områden och att länderna inte ser varandra som fiender eller strategiska hot kom den största stötestenen, den amerikanska planen på antirobotförsvar i Polen och Tjeckien.

Ryssland har kategoriskt sagt nej, men enligt Putin har inte USA lyssnat på de ryska argumenten alls tills nu. En öppnare dialog som kan vara ett genombrott.

Enligt avtalet ska länderna arbeta som jämlika partners för att skapa ett nytt robotförsvarssystem för Europa. Men hur det ska gå till framgår inte, det får lösas av dem som kommer efter Putin och Bush.

Putin avgår i maj och Bush avgår till årsskiftet. Den nye ryske presidenten Dmitrij Medvedev gjorde gott intryck på Bush under deras 20 minuter långa möte.

– Det verkar som det är stort intresse för er, sa Bush medan kamerablixtrarna rasslade.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista