Amalgamfyllningar.

Tyska forskare: Amalgam är inte skadligt

Uppdaterad 15:26
Det finns inga vetenskapliga belägg för att amalgamfyllningar skulle orsaka besvär som huvudvärk eller trötthet. Det har en grupp forskare i München i Tyskland kommit fram till efter tolv års studier av 5 000 patienter. Forskarnas slutsats är att amalgamet i allmänhet inte är skadligt.

Liksom i Sverige har den tyska amalgamdebatten pågått i decennier. Studien i München räknas som den mest omfattande i Tyskland hittills.

Det som kanske gör den extra intressant är att när forskarna skulle utses för tolv år sen, så fick en grupp som ansåg sig ha fått skador av amalgam vara med och godkänna forskarnamnen. Studien borde därför ha hög trovärdighet också hos såna som anser sig drabbade av amalgam.

De 5 000 tandpatienter som deltog angav tillsammans mer än 300 olika besvär och symptom som de trodde hade med amalgamet att göra. Det var huvudvärk, nervositet, tarmproblem och andra lidanden. Men studien ger alltså inga belägg för nåt samband alls mellan amalgam och de här symptomen.

Att amalgam utsöndrar kvicksilver, som kan vara farligt för kroppen, ifrågasätts inte av de tyska forskarna. Men inte ens hos patienter som har munnen full med amalgam utsöndras så mycket kvicksilver att det ens kan komma i närheten av de gränsvärden där det kan bli skadligt för kroppen, är de tyska slutsatserna.

Det finns alltså igen anledning för människor som mår dåligt att ta bort sina amalgamfyllningar, anser forskarna i München.

De kan istället förbättra sitt välbefinnande genom avspänningsövningar eller genom att lägga om sin kost.

Det oorganiska kvicksilver som finns i amalgam är mindre giftigt än organiskt kvicksilver som finns i till exempel insjöfisk från vissa sjöar. Och av den tyska studien framgår att även om en patient tar bort sina amalgamfyllningar i munnen helt och hållet , så kan han eller hon fortfarande ha höga kvicksilvervärden från exempelvis fisk.

Amalgam är en mycket effektiv fyllning i trasiga tänder. Lagningarna blir hållbara. Plomber av plast eller keramik måste bytas oftare.

I Tyskland som i Sverige har användningen av amalgam minskat på grund av förmodade hälsorisker.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista