Krigstillstånd i Irak

I Irak råder nu krigstillstånd. Genom ett dekret har den irakiske ledaren Saddam Hussein delat upp landet i fyra militärdistrikt som leds av var sin guvernör. Samtidigt möter på söndagen USA:s president George Bush sina främsta allierade Storbritanniens och Spaniens premiärministrar – Blair och Aznar – på den portugisiska ögruppen Azorerna. Diplomater bedömer att mötet inte kommer att leda till en fredlig lösning.
Irak är nu alltså uppdelat i fyra försvarsområden, och det är ett tecken på att Saddam Hussein inte längre tror att det går att undvika en USA-ledd attack rapporterar SR:s Mellanösternkorrespondent: Beskedet från den irakiska ledningen om att landet nu befinner sig i krigstillstånd kom mitt i natten till söndagen, Bagdad-tid, och innebär att Irak delas upp i fyra militärområden: ett i norr, ett i söder, ett i de centrala delarna och dessutom ett i Bagdad med omgivningar, där också Saddam Husseins hemprovins Tikrit ingår. Diktatorn fortsätter kontrollera luftförsvaret Den irakiske diktatorn leder försvaret, men har delegerat ansvaret för de olika områdena till bland andra sina två söner Uday och Qusay. Saddam Hussein själv behåller den direkta ledningen över flygvapnet och luftförsvaret. Beslutet tyder på att ledningen i Bagdad inte längre vågar hoppas på att en USA-ledd invasion går att stoppa och att förberedelserna nu koncentreras på att försvara Bagdad mot ett eventuellt angrepp. Tidigare har det kommit rapporter om att irakiska trupper dragits in mot huvudstaden och att Saddam Hussein ser man-mot-man-strider i bebyggda områden som den bästa försvarstaktiken. Robotar förstörs fortsatt Trots den senaste utvecklingen fortsätter Irak arbetet med att förstöra sin al-Samoud 2-missiler. Enligt en talesman för Unmovic – FN:s vapeninspektörer i Irak – fortsätter arbetet som vanligt, och två grupper av inspektörer är ute på fältet för att övervaka destruktionen. Hittills har Irak förstört 68 av de uppskattningsvis 120 missilerna och lördagskvällens dekret verkar inte ha påverkat det arbetet. På lördagen bjöd också Irak in vapeninspektörernas chefer Hans Blix och Muhammed al-Baradei att skyndsamt besöka Bagdad för att diskutera de återstående frågor som ännu inte lösts med det irakiska ledarskapet.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".