Danska mejerier bojkottas i Mellanöstern

Efter den nya publiceringen av Muhammedkarikatyrerna drabbas nu åter de danska mejerierna av köpbojkott i Mellanöstern. Den här gången befarar man att bojkotten blir långvarigare än den som danskarna råkade ut för år 2006.

Mellanöstern är en viktig marknad för flera danska mejerier. Men den svensk-danska livsmedelskoncernen Arla Foods har tappat häften av sin försäljning i området bara de senaste veckorna, säger företagets försäljningschef Finn Hansen till tidningen Jyllandsposten, den tidning som först publicerade Muhammedkarikatyrerna.

Efter uppmaningar från framstående muslimska ledare kom en köpbojkott igång som då nästan raderade ut Arlas försäljning på en del håll i arabvärlden.

I höstas hade bojkotten ändå klingat av nästan helt och hållet och Arlas affärer i Mellanöstern var i stort sett på normal nivå igen.

Men efter att Muhammedbilderna dök upp i flera tidningar i februari i år igen har danska mejerier, som är stora i Mellanöstern, åter drabbats av rejäla försäljningsras.

Ännu är inte omfattningen lika allvarlig som år 2006, men den halverade försäljningen för Arla de senaste veckorna innebär att omsättningen har minskat med ungefär 1,6 miljarder kronor. Också ett danskt andelsmejeri har drabbats hårt av köpbojkotten. Försäljningen i Mellanöstern har, enligt mejeriets styrelseordförande, stannat av helt och hållet.

Den här gången är det inte bojkottaktioner som har utlysts av ländernas religiösa eller politiska ledare utan det är i flera fall människor som på eget initiativ har satt igång lokala köpstrejker.

Det gör att man i den danska mejeribranschen misstänker att bojkotten kan hålla på längre än den förra eftersom den har sitt ursprung i en genuin folklig ilska över den danska synen över profeten Muhammed och inte är ett resultat av påbud uppifrån.

Christer Fridén, Ekots Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista