Kraftigt ökat antal flyg spår tillverkare

Flygplanstillverkaren Airbus räknar med att antalet stora passagerarplan ökar med nästan 70 procent fram till 2026.

Det är en stark ekonomisk utveckling som gör att flyget ökar kraftigt säger Paul Bonnabau, som är analyschef på Airbus.

De nordiska flygbolagen har idag ungefär 330 större passagerarplan, med det menas plan som tar mer än 100 passagerare. Enligt Airbus beräkningar kommer det att öka med närmare 70 procent till 550 stycken år 2026.

Dessutom kommer många av dagens flygplan att bytas ut, så mer än 400 nya flygplan räknar Airbus med att det kommer att behövas i Norden. Ett uppskattat värde på det är ungefär 250 miljarder svenska kronor. Motsvarande prognos för hela världen är 24 000 flygplan och hisnande 17 000 miljarder kronor. 

Airbus pratar gärna om att de nya flygplanen är mer bränsleeffektiva och släpper ut mindre koldioxid än dagens flygplan, men Airbus framtidsprognos står ändå i kontrast till målet om att minska utsläppen av koldioxid.

Den svenska Klimatberedningen, som inte var enig, föreslog att koldioxidutsläppen ska ned med antingen 38 eller 40 procent fram till år 2020. Frågan är hur det målet går ihop med att antalet flygplan ökar med nästan 70 procent till 2026. 

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista