Carnegie-styrelse fick inte ansvarsfrihet

Uppdaterad 17:55
På måndagen kom ett efterspel i den så kallade Carneige-härvan där bolaget förlorade 630 miljoner kronor på omdiskuterade optionsaffärer, vilket i sin tur medförde att felaktiga bonusar på 175 miljoner betalades ut. Bolagsstämman beviljade inte förre vd:n Stig Vilhelmsson och sex tidigare styrelseledamöter ansvarsfrihet.

– För oss var det väntat eftersom vi hade varit i kontakt med ett antal av de här institutionerna. De hade då meddelat att de inte tänkte rösta för ansvarsfrihet, säger Carnegies nye ordförande Anders Fällman.

– De har velat markera att alla dörrar ska vara öppna för eventuell rättslig prövning mot den gamla styrelsen.

Du är inte förvånad över inte vill bevilja ansvarsfrihet?

– Nej, inte med de kontakter som hade tagits och det som framförts här på stämman så var det i linje med vad de hade framfört tidigare.

Kan det här beslutet skada Carnegie?

– Jag tror inte det. Jag tror att Carnegie redan har fått den offentliga kritiken av de händelser som har inträffat och det här är nog snarare en konsekvens av de händelserna, säger Anders Fällman.

Beslutet att inte bevilja ansvarsfrihet kan öppna dörren för skadeståndsprocess mot vd:n Stig Vilhelmson, men vägen dit kan fortfarande vara lång, tror Anders Fällman.

– Vi hade ändå tänkt att pröva det här så till vida att vi tar  de här frågorna på största allvar. Därför har vi kontaktat två stycken advokatbyråer som har fått i uppgift att utreda ansvarsfrågan, säger Anders Fällman.

Christer Hillbom
christer-hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista