Tyska aktieägare i stor Telekomrättegång

På måndagen började en mycket stor rättegång i Frankfurt am Main i Tyskland. 17 000 aktieägare har stämt tyska Telekom, det före detta statliga telefonbolaget. De hävdar att Telekom undanhöll information när de köpte aktierna, och som sedan ledde till att börskursen rasade för Telekomaktierna.

Domstolen i Frankfurt har hyrt in sig i ett medborgarhus där 600 får plats. Alla klagomål tas ändå inte upp samtidigt, utan här används en rätt ny tysk lag, där ett pilotfall först behandlas, sedan får det tjäna som mönster för övriga. Men åtminstone tre dussin advokater fanns med första rättegångsdagen.

Vinstsäker folkaktie, hette det i reklamen när tyska staten sålde Telekomaktier i slutet av 1990-talet. Telekom skulle vara en placering som säkrade en trygg ålderdom för köparna.

Många småsparare nappade på reklamen. Men när tredje omgången Telekomaktier skulle ut på marknaden våren 2000 blev det trubbel, och till slut den här rättegången.

När aktierna bjöds ut stod Telekom i begrepp att ta över ett amerikanskt mobilföretag, Voicestream. Men om det fanns ingen information i prospektet till aktieköparna. De klagande köparnas ombud hävdar nu inför domstolen att Telekom redan hade beslutat om köpet i USA, men att informationen undanhölls aktieköparna.

Börskursen för Telekomaktien rasade i varje fall, och har inte hämtat sig sedan dess, från 60 euro då till elva nu. Bedömare av aktiemarknaden i Tyskland tror att raset för Telekomaktierna bidrog till att många tyskar tappade intresset för aktiesparande överhuvudtaget. Det finns två miljoner färre aktieägare nu i Tyskland än då, för åtta år sedan.

Rättegången i Frankfurt kan ta mycket lång tid, kanske flera år. Telekom har avvisat en uppgörelse i godo med de klagande. En sådan uppgörelse skulle missgynna de tre miljoner som inte klagat, anser företaget.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista