Iraks oljetillgångar ifrågasätts

Hur mycket betyder egentligen Iraks oljetillgångar för krigshotet? Svaret på den frågan blir olika beroende på vem man frågar. Amerikanska forskare anser att Iraks möjligheter att producera olja överdrivs, medan svenska experter anser att man ska titta på hela regionens oljeproduktion.
– Går kriget dåligt så kan det bli politiska förvecklingar, och i det värsta scenariot så kan det hända att det blir en politisk revolution i Saudiarabien med fundamentalister som tar över, och precis som fundamentalisterna efter shahen av Irans fall så kanske dessa inte är intresserade av att exportera olja till resten utav världen, och då blir det väldigt, väldigt allvarligt just för oljemarknaden, säger professor Marian Radetzki är professor och oljeexpert: Iraks oljeindustri i dålig kondition Ja, det finns delade uppfattningar om hur mycket oljan betyder för krigshotet mot Irak. Brittiska BBC rapporterade på söndagen om hur amerikanska forskare hävdar att de som betonar oljans betydelse för krigshotet har missuppfattat storleken på och tillståndet i Iraks oljeindustri. Iraks oljeindustri är i själva verket i så dålig kondition att det skulle ta ett årtionde eller mer att fördubbla utvinningen från dagens mycket låga nivå. Det skulle kosta motsvarande ett par hundra miljarder kronor i investeringar. Tre procent av världens olja därifrån Idag kommer bara tre procent av världens produktion från Irak, trots att landet har världens näst största reserver. Vilken amerikansk eller brittisk regering, heter det från amerikanskt forskarhåll, skulle vara villig att ta sådana risker som ett krig innebär, när vinsten kanske inte syns förrän om tio år, och ändå bara skulle tillföra en marginell ökning till världens oljebehov. – Iraks aktuella produktion, på 1,5 à 2 miljoner fat olja om dagen, den kan vi leva utan, utan några större bekymmer. Det är faktiskt inte ett större bortfall än det bortfall som vi har upplevt i höstas och i vintras på grund av strejkerna i Venezuela. Oljan blir dyrare men det går ganska lätt att leva med det, det är inte i Iraks aktuella produktionsbortfall som det stora problemet och knytningen till oljan ligger, säger Marian Radetzki.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".