Enighet i Finland om statliga försäljningar

I Sverige är statens privatiseringar, som nu senast försäljningen av Vin & Sprit, ett politiskt hett ämne. I Finland är statliga försäljningar inte alls så ideologiskt laddade, menar Christoffer Taxell, tidigare justitieminister bland annat och i dag styrelseordförande i Finnair och Stockmann.

– Jag tror att det i Finland finns väldigt stor pragmatism i politiken, överhuvudtaget och det avspeglar sig också i de här frågorna. Sedan kan man säga att där privatiseringar har skett har det gått bra.

– Det finns inga katastrofala exempel, utan man har relativt goda erfarenheter, säger Christoffer Taxell.

Privatiseringarna har varit betydligt mer omfattande de senaste åren i Finland än i Sverige.

Men när den finska staten minskat ägande i bolag som Sonera och Finnair så har det skett i politisk konsensus, enligt Christoffer Taxell, veteran inom finsk politik och näringsliv. Han medverkade på måndagen på ett seminarium om minskat statligt ägande.

I Sverige är det nog försäljningen av en stor post i Telia som rört upp mest känslor. Björn Rosengren tidigare näringsminister och ansvarig för Teliaförsäljningen önskar att han gjort som med försäljningen av Vin & Sprit, och avstått från att skapa en folkaktie av Telia.

– Såhär efteråt tycker jag att jag inte skulle ha gjort det. Den var ju övertecknad fyra gånger så vi skulle ha fått in 64 miljarder från institutioner och andra stora ägare.

Om du skulle göra om Teliaprivatiseringen skulle du göra som med Vin & Sprit?

– Jag skulle göra en Vin & Sprit i det att jag bara skulle sälja till institutioner och inte gå ut så brett som folkaktien.

Vad tycker du om alliansregeringens privatiseringar?

– När det gäller Vin & Sprit tycker jag att det är en god och bra affär. Man har fått bra betalt. Jag tycker också att affären är rimlig, varför ska staten äga Vin & Sprit? undrar Björn Rosengren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".