Högt valdeltagande väntas i Orsa

Orsa gick till omval på söndagen, och flera av valförrättarna trodde på ett högt valdeltagande. Orsaken är att många Orsabor inte vill att de främlingsfientliga partierna Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna ska komma in i fullmäktige.
Valet görs om för att fem röster i valet i höstas kom in för sent för att räknas och för att dessa kunde avgöra mandatfördelningen. Vill gå och rösta Söndagens val i Orsa förrättades i bästa tänkbara vårväder – nästan tio grader och en varm vårsol hjälper upp valdeltagandet – men många Orsabor, däribland Ulrika Hedman, vill också gå och rösta för att de främlingsfientliga partierna inte ska komma in i fullmäktige. – Ja, nu känns det ju väldigt viktigt för att jag vill ju inte vare sig att Nationaldemokraterna eller Sverigedemokraterna kommer in, säger Ulrika Hedman. Främlingsfientliga mobiliserar hårt De båda främlingsfientliga partierna mobiliserar hårt i Orsa. Sverigedemokraterna fick 121 röster och ett mandat i höstas och har idag en stor ommålad ambulans med stora klisterdekaler och svenska flaggor parkerad utanför vallokalen, och Nationaldemokraterna delar ut röstsedlar: – Ja, jag fick en i handen här och den knölade jag ihop direkt, jag tycker inte om det, säger Ulrika Hedman. Tror på 80 procents valdeltagande I höstas var valdeltagandet omkring 75 procent, och valförrättaren Arne Svadling tror på högre valdeltagande idag: – Ja, över 80 blir det säkert, det tror jag, säger han.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".