Sämre hälsa hos äldre iranier i Sverige

Att byta hemland kan innebära en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Bland äldre iranier som invandrat till Sverige är det långt fler som får högt blodtryck än bland landsmännen som stannat kvar i Iran, enligt en doktorsavhandling från Karolinska Institutet.

Förklaringarna är flera säger dietisten Afsaneh Koochek som skrivit avhandlingen, bland annat ökad stress.

– Till exempel att man längtar hem, man pratar inte språket, man kanske blir diskriminerad, man kan inte kommunicera med samhället. Man kanske har kommit hit till Sverige för att vara nära sina barn och barnen har inte tillräckligt med tid för att vara med dem.

De mentala påfrestningar det innebär att bosätta sig i ett nytt land, kanske efter att ha flytt från sitt första hemland, är en orsak till att ohälsan bland invandrare är större än bland svenskar, tror forskaren Afsaneh Koochek.

Hon har studerat äldre iranier som bor i Stockholmsområdet, framför allt i förorten Husby, och jämfört deras riskfaktorer för hjärtsjukdom med en motsvarande grupp äldre i Irans huvudstad Teheran, totalt närmare 500 personer ingick i studien.

Det visar sig att framför allt högt blodtryck var betydligt vanligare bland dem som flyttat till Sverige, dubbelt så vanligt bland kvinnor och tre gånger så vanligt bland män. Det trots att livsstilen i grupperna är liknande och att den självupplevda livskvaliteten är ungefär lika.

Ökad stress i samband med bytet av hemland är en orsak till skillnaderna i hälsa, tror Afsaneh Koochek, ändrade kostvanor en annan.

– Det har blivit en förbättring av matvanorna ur vissa aspekter. De äter mer frukt och grönsaker jämfört med hemlandet, men däremot äter de mera fett och konsumtionen av charkuterivaror har blivit högre, jämfört med hemlandet.

Att invandrare har en sämre hälsa än infödda svenskar är känt sedan tidigare studier, men det har varit oklart om det kan kopplas direkt till själva migrationen, alltså att man bosätter sig i ett nytt hemland.

För att råda bot på problemen behövs bland annat mer kulturellt anpassad hälsorådgivning, till exempel när det gäller fysik aktivitet, säger dietisten Afsaneh Koochek.

– Det finns också en kulturellt betingat tankesätt att det kan vara farligt för äldre med fysisk aktivitet och att de ska vila mer. Så det bör tas fram riktlinjer med både nutrition och fysiskt aktivitet särskilt för den gruppen, säger Afsaneh Koochek.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista