Prinsessan Diana.
Storbritannien

Hög fart bakom prinsessan Dianas död

Efter nästan ett halvårs domstolsförhör vid Högsta domstolen i London kom på måndagen juryn med sitt utslag, angående prinsessan Diana och hennes pojkvän Dodi El Fayed som dog i Paris 1997. Inte helt oväntat talas det om en olycka i hög fart.

Enligt juryn i London var det framförallt en faktor som var avgörande, den där natten i Paris. Det var att chauffören Henri Paul var berusad och att han körde alldeles för fort. Sannolikt extra fort för att försöka skaka av sig alla kändisfotografer, papparazzis. Han agerade därmed med grov vårdslöshet, säger juryn.

Det fanns fyra personer i bilen, tre av dem saknade bilbälte och det var de som dog, prinsessan Diana, Dodi Al Fayed och chauffören. En livvakt som hade bälte klarade sig.

Slutsatsen är i princip densamma som de tidigare utredningarna har kommit fram till.

Det kanske mest intressanta är att Högsta domstolen helt och hållet avfärdar alla konspirationsteorier, till exempel att någon inom kungafamiljen skulle ha legat bakom det hela.

En teori som Dodi Al Fayeds far Mohammed Al Fayed har drivit och som han via sin advokat upprepade på måndagen.

– Jag har alltid trott att prins Philip och drottningen har haft bevis, de blev inte ens förhörda. Det skulle de ha blivit, säger Mohammed Al Fayed via sin advokat.


Förhören om Dianas död har kostat drygt 100 miljoner kronor.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".