Blåskatarr

Läkare ger fel recept till kvinnor

Svenska läkare skriver ut fel och för mycket antibiotika mot vanlig blåskatarr hos kvinnor. Det bidrar till att de motståndskraftiga bakterierna blir fler. I Kronobergs län skrivs det ut fel slags medel till närmare en tredjedel av kvinnorna med blåskatarr, medan läkarna i Kalmar län följer rekommendationerna bäst.

Urinvägsinfektion hos kvinnor är en oftast ofarlig, men vanlig åkomma. Omkring en tiondel av alla vuxna kvinnor får behandling minst en gång varje år. I många fall i onödan eftersom nästan en tredjedel av blåskatarrerna läker ut av sig själva.

Flera studier visar också att läkarna använder fel slags mediciner, kinoloner, som är ett slags antibiotika som driver bakterierna att bli alltmer motståndskraftiga.

Det skriver en grupp experter i en debattartikel i veckans nummer av Läkartidningen. Risken är alltså att ju mer kinoloner man använder till lindriga infektioner som blåskatarr, desto snabbare kan vi stå utan behandlingsalternativ, säger distriktsläkare Christer Norman.

– Det vi redan har sett är ju att urinvägsbakterier som är resistenta mot kinoloner redan har ökat och har ökat ganska snabbt de senaste 10-15 åren. Och även andra typer av resistens ökar tack vare kinolonanvändning.

– Det är klart att om man ser det på riktigt lång sikt så kan man ju tänka sig att vi hamnar i situationer där vanliga blåskatarrer inte kan behandlas med enkla antibiotika utan att man måste läggas in på sjukhus och få antibiotika intravenöst. I liten skala så förekommer det faktiskt redan här i Sverige, säger Christer Norrman.

Läkemedelsverket och nätverket Strama som arbetar för bättre antibiotikaanvändning, har nyligen presenterat rekommendationer för hur urinvägsinfektioner hos kvinnor ska behandlas. Av dem framgår att förstahandsmedlen är furadantin och selexid, och att kinoloner inte ska användas annat än i undantagsfall eftersom de skyndar på resistensutvecklingen hos bakterierna.

Dessutom är förpackningarna ofta för stora. Det räcker att ta antibiotika i tre till fem dagar mot vanlig blåskatarr. Där behöver läkemedelsindustrin göra mindre förpackningar. Det finns redan i andra länder, säger distriktsläkaren Christer Norman.

– Ja, vi har sagt ganska länge att industrin måste anpassa förpackningarnas storlek till de här kortare behandlingstiderna. Förr var det sju dagar och kanske till och med tio dagar som gällde men sedan åtskilliga år så finns det bra studier som visar att tre och fem dagar går precis lika bra i alla lägen.

– Tyvärr är förpackningarna kvar och anpassade i huvudsak till sjudagarskurer då. Så att vi skulle välkomna väldigt om industrin kunde anpassa förpackningarna till de här moderna rekommendationerna.

Om man nu är en kvinna som får blåskatarr med jämna mellanrum. Vad tycker du att man ska be sin läkare om för något?

– Ja, jag tycker att man ska be att doktorn följer de vanliga rekommendationerna som innebär att man i första hand ska använda furadantin i fem dagar eller selexid i tre eller fem dagar. Det är de två preparaten som rekommenderas i första hand, säger Christer Norrman.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Fakta:

– Kinoloner är ett samlingsnamn på en grupp antibiotika som alltså driver på resistensutvecklingen hos bakterierna. De vanligaste kinolonerna heter Lexinor och Ciproxin (=handelsnamn).

– De medel man enligt rekommendationerna bör använda mot nedre urinvägsinfektion är Furadantin eller Selexid (=handelsnamn).

– Läkartidningen ger ut tidningen som nyhetsbrev på tisdagar, med de viktigaste nyheterna, sedan kommer papperstidningen på onsdagar. Webbadressen till Läkartidningen: www.lakartidningen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista