Avgörande under måndagen, säger Bush

- Måndagen är sista dagen för världen att bestämma sig för hur konflikten med Irak ska hanteras. Det sa USAs president George Bush vid en presskonferens efter toppmötet på Azorerna på söndagskvällen.
- Världen måste ställa sig bakom en total avväpning av Irak, sa Bush, som träffat den brittiske premiärministern Tony Blair och den spanske, José Maria Aznar, på Azorerna. - Vi hoppas att FN kommer att göra sitt jobb i morgon, sa Bush. Om inte måste vi alla ta ett steg tillbaks och försöka komma på hur vi kan få FN att arbeta bättre. Bush sa efter mötet att han anser att FN måste ha en roll i återuppbyggnaden av Irak, när väl Saddam Hussein störtats från makten. FN:s säkerhetsråd träffas under måndagen för att fortsätta att diskutera krisen. Beskedet gavs av FN i anslutning till toppmötet på Azorerna. Överläggningarna är en direkt följd av Frankrikes, Rysslands och Tysklands begäran i går om ett formellt möte i rådet på utrikesministernivå på tisdag. Chefen för FNs vapeninspektörer, Hans Blix, säger att de tre ledarna på Azorerna inte verkar vara helt överens på alla punkter. Blix sa också att han inte utesluter ett besök i Bagdad om Irak är berett att vara väsentligt mer villigt att samarbeta kring inspektionerna. Saddam Hussein meddelar från Irak att det är en stor lögn att landet ännu har förbjudna vapen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".