Sparkrav kan göra kronofogden mobil

Kraftiga besparingar kan tvinga kronofogdemyndigheterna i landet att i framtiden ersätta nedlagda kontor med bussar. Uppemot var fjärde anställd kan komma att försvinna och då kan rullande kontor var en lösning för att inte försämra servicen, berättar Anders Brännholm, regionkronodirektör för Östergötland och Jönköpings län.
– Vi tror inte att vi kan ha kvar alla kontor kanske på det sätt som det är idag, med stora lokaler. Jag tror också att vi måste se på mötet med medborgare på ett annat sätt, säger Anders Brännholm. – En tanke är att man kanske skulle ta motsvarande en bokbuss eller blodgivarbussar och åka ut till ett torg någonstans och ställa sig där en dag i veckan, så att gäldenärer, ingivare eller andra medborgare kan komma till oss på ett väldigt behagligt och behändigt sätt. Ja, nu är det kanske dags för kronofogden att göra som Hemglass och ta fram en egen melodi, för inom bara sex år kan kronofogden rulla in i en egen buss på ett torg nära dig. Det här är i alla fall en idé som diskuteras, för de kommande sex åren räknar kronofogdemyndigheterna i landet med att göra sig av med en fjärdedel av sin personal. Anledningen är att pengarna inte räcker till. Tio små ska bli en stor Nästan allt räknar man med att lösa med pensionsavgångar, men även kontor kan komma att läggas ned när tio små myndigheter nu ska bli en stor inom bara ett år. Vilka kontor som kan läggas ned är inte klart, men då kan väntad kritik om sämre närservice motas genom att besöka orter med en kronofogdebuss, en buss som skulle kunna innehålla både information och tjänster. – Det skulle finnas blanketter, det skulle finnas en dator så att vi kunde koppla upp oss till vårt centrala system, avgränsade områden i bussen där man kan ha samtal, säger Anders Brännholm. Tror du på bussförslaget? – Det är ett utav de scenarier som finns, och jag tror inte att det är så där långt borta faktiskt. Vi pratar om 2009-2010.
Peter Jernberg, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".