Centerpartiet blev störst i finska valet

I söndagens val i Finland blev centerpartiet det största partiet, men trots att centern passerade socialdemokraterna är det inte självklart att det blir partiledaren Anneli Jäätteenmäki som får leda en ny finsk regering, rapporterar SR:s korrespondent.
– Jag hoppas att centerpartiet är i nästa regering. Vi ska börja förhandla med de andra partierna nu, säger partiets ledare Anneli Jäätteenmäki. Centern måste skaffa sig en partner Trots att Anneli Jäätteenmäki med största sannolikhet nu får uppdraget att bilda ny regering säger hon alltså bara att hon hoppas att centern skall vara med. Centern måste nämligen skaffa sig en partner bland de andra stora partierna för att få ihop en regering. Antingen kan man regera ihop med det konservativa samlingspartiet eller med socialdemokraterna, men i den nuvarande regeringen sitter just både samlingspartiet och socialdemokraterna och de kanske vill fortsätta det här regeringssamarbetet utan centern, då kan de blockera centerns försök att få ihop en regering och sedan fortsätta tillsammans igen som förut. S gick fram Statsminister Paavo Lipponen, vars socialdemokrater visserligen blev omsprungna av centerpartisterna, gjorde ändå ett bättre val än för fyra år sedan, och det ser han som ett besked att många vill ha honom som statsminister: – Att väljarna nu har tagit möjligheten att påverka regeringsfrågan, statsministerfrågan, det har blivit en stor mobilisering, utvecklar han. Socialdemokraterna kommer nu att få 53 mandat i den nya riksdagen medan centern får 55. Det innebär att de tillsammans skulle få egen majoritet i riksdagen, och eftersom ingen konstellation egentligen är omöjlig i finländska regeringar, där både höger och vänster kan samsas och se ut trivas tillsammans, skall man inte utesluta det alternativet.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".