Pensionärspartiet vinnare i Orsa

I omvalet i Orsa på söndagen gick de främlingsfientliga partierna fram, men de ökar inte antalet mandat. Istället var det Pensionärspartiet som blev valets stora vinnare och kan bli vågmästare i det mycket oklara parlamentariska läge som råder. Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist är missnöjd med resultatet.
- Det är i alla fall väldigt tråkigt att dom (Sverigedemokraterna) fick ett mandat, sa Stjernkvist i lunchekot på måndagen. Pensionärspartiet i Orsa firade sin framgång på torget i Orsa med champagne. Det var just pensionärspartiet som överklagade höstens val, och i omvalet mer än tredubblade man sina röster och får nu två mandat och därmed en vågmästarställning eftersom dagens majoritet med socialdemokrater, folkpartiet och miljöpartiet tappade röster. Även moderaterna tappar rejält medan centerpartiet ökar. De främlingsfientliga gick fram? De främlingsfientliga partierna gick fram i valet. Sverigedemokraterna ökade med tre röster och behåller därmed sitt mandat. Nationaldemokraterna gick från 0 till 43 röster men får inget mandat. Det parlamentariska läget är mycket oklart och på söndagens valvakor satt partifolk och räknade med miniräknare på olika utfall av poströsterna som är kvar att räkna, men räknar man idag bara antalet mandat kan de borgerliga partierna bilda majoritet med Sverigedemokraterna och Pensionärspartiet, men det är inte aktuellt enligt pensionärspartiets Hasse Thelin: – Nej, nej, det ser vi inte fram emot, definitivt inte, säger han. Vad innebär det? – Det innebär att vi inte vill samarbeta med dem, det vill vi inte göra. Hur ser du på ett samarbete, lutar du mer åt det borgerliga eller åt vänstermajoriteten? – Ja, där är vi helt neutrala eftersom vi är ett tvärpolitiskt parti och det håller vi hårt vid, och det är väl kanske en del av väljarna som har röstat just därför att vi är tvärpolitiskt och vi ska inte svika dem. Inte heller något av de andra partierna vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har till exempel sagt att man hellre går i opposition än gör sig beroende av Sverigedemokraterna, men centerpartiets Mikael Thalin vill inte utesluta ett samarbete helt och hållet: – Jo, de har vi placerat väldigt långt ner på listan, säger han. Men du utesluter inte ett samarbete helt och hållet med dem? – Nu ska vi vänta på onsdagsräkningen först. Valet i Orsa har blivit något av ett test hur man motarbetar främlingsfientliga partier, och intresset från medier och landets partiledare har varit enormt. Hur ofta händer det till exempel att SVT:s aktuellt direktsänder från rösträkningen för att berätta hur de 500 rösterna i Skattungsbyn i norra delen av kommunen fördelats. Valdeltagandet ökade någon procent sedan i höstas, till knappa 80 procent, bland annat för att människor här i Orsa inte vill ha in främlingsfientliga partier i kommunen, men hur ska man tolka att de främlingsfientliga partierna trots hårdbevakningen ökade i kommunen. Socialdemokraternas Ann Beskow vill inte dra några slutsatser och centerns Mikael Thalin tycker man ska lägga fokus på sig själv och inte motarbeta andra partier.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".