Vård viktigast för svenskar. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Vård går om jobb som viktigaste frågan

Jobben är inte längre den viktigaste politiska frågan för svenska folket. Nu är det i stället vården som väljarna prioriterar, visar en stor opinionsundersökning från Göteborgs universitet.


– Det har drabbat alliansen negativt. De har delvis förlorat sin starkaste fråga på väljaragendan, säger Sören Holmberg som är professor i statsvetenskap.

Jobben var viktigast för väljarna kring valet 2006 och tiden före, men nu har intresset alltså sjunkit igen och i stället är nu vården viktigaste frågan för svenska folket, enligt mätningen från Göteborgs universitet. På sätt och vis innebär det att ordningen är återställd inom svensk politik. Vården har varit väljarnas viktigaste fråga under större delen av det senaste decenniet.

Sören Holmberg tror att den borgerliga alliansen tillfälligt lyckades pressa upp intresset för jobben kring valet och nu klingar den effekten av.

– Det var en framgång för den linje som alliansregeringen stod för. Nu har det försvunnit, det här kampanjtrycket om du så vill, säger Sören Holmberg.

En annan förändring är att miljön kommer på tredje plats bland de viktigaste frågorna.

Den har inte varit så högt prioriterad sedan mitten av 90-talet.

Undersökningen visar också att olika grupper i Sverige just nu har väldigt olika framtidstro.

Företagare och högre tjänstemän tror att svensk ekonomi kommer att bli bättre under det kommande året, arbetare tror att den kommer att bli sämre. På samma sätt är moderater nu optimister kring svensk ekonomi, medan socialdemokrater är pessimister.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista