Telia nära sälja Comhem

Telia ser ut att ha hittat en köpare till sitt kabel-tv bolag, Comhem. Enligt Ekots källor har Telia till slut fått ett seriöst och intressant bud, och Telia har nu bråttom. Den 10 april måste affären vara i hamn.
När EU-kommissionen godkände sammanslagningen mellan Telia och Sonera så ställde den två krav: sälj kabel-tv bolaget Comhem och Telias mobilbolag i Finland. Sedan dess har Telia försökt hitta köpare till de båda bolagen, men de bud man fått har ibland varit skrattretande. Bland annat har en budgivare bjudit en krona för Comhem... med sina 1,4 miljoner kabel-tv kunder och dryga 70 000 bredbandskunder. Den nya intressenten vill betala mer, hur mycket är dock oklart, tidigare ansågs Comhem vara värt många miljarder kronor, men mycket tyder på att det inte kommer att bli någon lysande affär för Telia. Men positivt är ändå att Telia nu verkar ha hittat en köpare, för enligt uppgifter till Ekot har Telia bara fram till den 10 april på sig att sälja Comhem, enligt den överenskommelse som finns mellan EU-kommissionen och Telia. Samma försäljningsdatum gäller också för Telia-Finland. Där har förvisso Telia hittat en köpare i den finska teleoperatören Radiolinja, men EU-kommissionen vill se en annan köpare. Enligt Ekots källor vill kommissionen helst se att en ny operatör kommer in på den finska marknaden via ett köp av Telias finska verksamhet. Försäljningarna av Comhem och Telia Finland är huvudvärk för TeliaSoneras ledning. Egentligen vill de inte sälja något av bolagen. När t.ex. Comhems 1,4 miljoner kunder hamnar hos någon annat bolag finns risken att Telia får en ny konkurrent, som inte bara säljer bredband utan kanske också använder kabelnätet till att sälja telefoni. Något som Telia helst inte vill, men samtidigt något som EU-kommissionen nog skulle gilla. Kommissionens argument för att tvinga Telia att sälja Comhem och Telia Finland är just konkurrensen borde kunna förbättras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".