Natomotståndet fortfarande stort. Arkivfoto: Hans T Dahlskog/ Scanpix.
SOM-undersökningen

Motstånd mot Nato-medlemskap består

Motståndet mot ett svenskt medlemskap i Nato är fortfarande mycket starkt. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet.

– Natomotståndet i den svenska opinionen är stabilt över tid och det finns inga tendenser i våra mätningar på att det skulle vara på väg att luckras upp, säger professor Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet.

19 procent, knappt två av tio alltså, tycker att det är ett bra förslag att Sverige skulle söka medlemskap i Nato. Dubbelt så många, 44 procent, tycker istället att det är ett dåligt förslag.
 
Sverige har samarbetat med Nato i organisationen Partnerskap för fred i mer än tio år. Samarbetet med Nato blir allt tätare. Svenska soldater deltar i Isafstyrkan i Afghanistan som leds av Nato. Mer kan det bli. Regeringen funderar på att även ställa upp med svenska soldater till Natos snabbinsatsstyrka.

Man skulle kunna tro att detta skulle nöta ner Natomotståndet på lång sikt, men enligt undersökningen från Göteborgs universitet är det alltså inte så. Det är förvånande, tycker Ulf Bjereld.

– På ett sätt är det kanske förvånande eftersom de säkerhetspolitiska förutsättningarna för alliansfriheten har förändrats så väldigt mycket och att Nato också är en organisation under förändring.

– Men Sverige har ju varit alliansfritt väldigt lång tid och har framför allt levt i fred i snart 200 år vilket gör Sverige unikt i Europa och för väldigt många människor förknippas denna långa period av fred också med neutralitet och alliansfrihet och det gör att det sitter väldigt, väldigt starkt i opinionen, säger Ulf Bjereld.

Ett bakslag för svenska Natoanhängare i undersökningen, SOM-undersökningen som den brukar kallas, är att det inte längre finns en majoritet för Natomedlemskap bland något partis väljare. Moderaterna har de mest Natopositiva väljarna, men bland dem väger det nu jämnt för och emot ett medlemskap.

– Det är ett litet trendbrott, för tidigare mätningar ända från 1995 så har faktiskt ett flertal av de moderata väljarna velat att Sverige ska gå med i Nato men så är det inte, säger Ulf Bjereld.

Förra veckan väckte en annan mätning, av Sifo, uppmärksamhet eftersom den visade att Natomotståndet minskat, och det gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt glad. Men orsaken till det resultatet är troligen att Sifo jämförde med år 2004. Det året var Natoopinionen ovanligt negativ, visar den årliga mätningen från Göteborgs universitet, och jämfört med det året ser alltså opinionen mera positiv ut nu.

1500 personer har deltagit i undersökningen.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".