Farligare än industribuller. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Bullret värre på fritiden än på jobbet

Medan bullernivåerna i industrier och på andra arbetsplatser har sänkts de senaste åren, så har fritidsbullret istället ökat påtagligt. Det säger professor Claes Möller, ansvarig för årets läkardagar i Örebro, som i år handlar om våra sinnen. Nu varnar hörselforskarna för att betydligt fler och yngre kan få allvarliga hörselproblem av vår nedsmutsade ljudmiljö.

Drygt en miljon svenskar hör dåligt, men den siffran kan öka om vi inte får bukt med ljudskräpet, menar forskarna. För fritidsljuden är starkare idag än tidigare, genom bättre teknik i förstärkare och högtalare, större konsertarrangemang, bättre musikspelare med mera.

De nya mp3-spelarna gör till exempel att många unga utsätter sig själva för starkare ljud än vad som är tillåtet för arbetare i bullriga industrimiljöer, säger Claes Möller professor vid universitetssjukhuset i Örebro.

– Om man använder dem med hög effekt under två, tre, fyra timmar per dag så överskrider man sannolikt vad vi tillåter i industrin för åtta timmar för en person som jobbar i industrin så att det här är verkligen värt att undersöka närmare, säger Claes Möller.
 
Han varnar också för de numera vanliga skoldiskoteken för 10-12-åringar. Där får ofta en äldre kamrat med en kraftfull musikanläggning vara discjockey och då blir ljudnivån så hög att inga föräldrar står ut. Det kan ge barnen skador temporärt eller mer permanent.

– Ja, om man har en temporär hörselskada, vilket många ungdomar berättar att de har, de har lockkänsla, det låter flackt och de har tinnitus på söndagsmorgonen. Då ska man vara orolig för det är en varningssignal. Den går då över oftast, men om den nu inte går över då tror jag i dagsläget att man ska söka sin öronklinik, hörselvård ganska snabbt.

– Idag vet vi djurexperimentellt att man kan häva eller mildra en hörselnedsättning av starkt buller om man ger stora doser av antioxidanter, säger Claes Möller.

Antioxidanterna kan vara C- eller E-vitaminer men också andra läkemedel har prövats. Men man måste behandla så snart som möjligt efter skadan. På permanenta skador har det ingen effekt, enligt forskarna.

Det har man också visat i djurförsök att den allra bästa effekten får man om man ger det förebyggande, eller kommer in inom en timme efter att själva hörselexpositionen har varit, säger Claes Möller.

Men Claes Möller tycker inte att man ska ta till behandlingar i första hand. Istället bör man värna vår ljudekologi.

– Min drömsituation är att vi skapar en bra ljudekologi där vi dämpar ljuden, där vi ser till att vi har högkvalitativa ljud med lagom ljudnivå.

– I mina pessimistiska stunder ser jag att vi kommer att fortsätta detta men då kanske ta till behandlingar. Jag är alldeles övertygad om att inom ett antal år kommer vi att behandla en del hörselsjukdomar som vi idag behandlar med hörapparat med olika läkemedel, säger Claes Möller.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".