Brister i personalutveckling enligt Metall

Fackförbundet IF Metall hävdar att industrin försummar personalens kompetensutveckling. Enligt en undersökning som IF Metall gjort, så har drygt 40 procent av medlemmarna inte fått någon kompetensutveckling de senaste tre åren.

Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, menar att det skadar industrin på sikt.

– De här företagen och industriarbetarna, de står ju i främsta ledet i den internationella konkurrensen. Om inte den enskilde får del av kompetensutvecklingen så kommer det naturligtvis att innebära en försvagning av företagen och på sikt hela Sveriges ekonomi, säger Stefan Löfven.

Enligt en undersökning, som fackförbundet IF Metall låtit göra, så har 41 procent av de tillfrågade industriarbetarna inte fått någon kompetensutveckling, som exempelvis kurser, de senaste tre åren.

Tittar man på företag som har färre än 50 anställda, så är det 53 procent av IF Metalls medlemmar som uppger att de inte har fått någon kompetensutveckling.

IF Metall anser att siffrorna är riktigt usla och menar att det rimliga är att alla arbetare får någon form av kompetensutveckling under en treårsperiod.

Stefan Löfven menar också att det här hotar de svenska företagens konkurrenskraft. Han kan däremot inte ange vad motsvarande siffror är i konkurrentländer men menar att kompetensutvecklingen fungerar bättre i exempelvis Danmark.

Stefan Löfven menar att det behövs statliga pengar och en strategi från regeringens sida för att förbättra situationen.

– Vi menar nu att det är viktigt att vi ser över och tar fram en nationell plan och har en nationell strategi för hur kompetensutvecklingen ska pågå här i framtiden och fortgå, speciellt då för små företag för de har ännu svårare än de stora att klara av det här. Vi är gärna beredda att diskutera hur det ska se ut, säger Stefan Löfven.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista