Carl-Henrik Svanberg är nöjd med det senaste resultatet.
ericssons bolagsstämma

Positivt budskap trots låg aktiekurs

Telekombolaget Ericsson håller på onsdagen bolagsstämma. Företagets ledning kommer att möta många missnöjda aktieägare som visserligen får veta att bolaget går bra men ändå fått se en kraftigt rasande aktiekurs under förra året.

Henry Thörnblom är en av aktieägarna som kommit till stämman.

– Jag är intresserad aktieägare och har följt Ericsson i ett antal år. Jag vill gärna se vad som händer här på årsstämman.

Är det första gången?

– Det är tredje gången.

Vad säger du om bolaget?

– Bolaget är gammalt och stabilt. Men det har haft en väldigt negativ utveckling det senaste året, en kolossal djupdykning. Men jag är optimist och jag tror att det kommer att gå framåt. Vi får se vart det lider, vi går mot härliga tider, hoppas jag.

Mor och dotter Wahlberg är några andra av de många aktieägare som kom till Globen på onsdagen för att höra bolagsledningens syn på verksamheten och även försöka förklara för ägarna varför kursen i Ericssonaktien är så låg.

Vad förväntar ni er ska ske?

– Vanliga förhandlingar.

Vad säger ni om aktiekursen? Är ni nöjda eller missnöjda?

– Missnöjda så klart.

Varför det?

– Den är ju låg. Den är väldigt känslig och går upp och ner.

Vad säger mor?

– Jag tycker att de skiftar alldeles för mycket.

Kan man skylla på någon för att den är låg?

– Ja, det kan man väl göra. När ledningen inte kommer ut i god tid med informationen.

Vd Carl-Henrik Svanbergs budskap under stämman är att Ericssons ställning är stark och att siffrorna som gäller för 2007 är imponerande. Fem procents tillväxt förra året, 188 miljarder i omsättning och 31 miljarder kronor i vinst. Ericsson svarar också för två tredjedelar av hela telekombranschens vinst de tre senaste åren.

Det samma kan man inte säga om aktiekursen, som halverades under förra året och som fortsätter neråt i år, hittills minus 20 procent ungefär.

– Det är klart att aktiekursen påverkas av det. Jag kommer att prata om att aktiekursen naturligtvis påverkas av det vi gör, men den har ju framför allt även påverkats av finanskrisen och det som händer runt oss, säger Carl-Henrik Svanberg.

– Jag tror att det är viktigt att vi som aktieägare behåller det långsiktiga perspektivet och att vi försöker få en uppfattning om var vi tror att branschen är på väg och vad vi som Ericsson kan göra.

Men är du särskilt nöjd med kursutvecklingen?

– Det är klart att jag inte är. Jag är ju själv storaktieägare så det är ju inte så att jag missat kursutvecklingen. Men om vi tittar på hur det ser ut i branschen så har vi samma utveckling för ett stort antal teknologiaktier runtom i världen.

För Ericsson som bolag ser det inte heller så ljust ut mätt i tillväxt för 2008. Företaget trodde på nolltillväxt i år när bokslutet kom den första februari och den prognosen står fast.

– Jag står absolut kvar vid det därför att vi upprepar bara det som vi sa då. Det är nya prognoser och kommentarer varje kvartal. Vi är dessutom inne i en tyst period så vi säger ingenting om vår uppfattning om branschen. Det var det vi sa då och det är det vi förhåller oss till, säger Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".