Fel i telenätet två gånger på tre dagar

Under dagen har det varit problem med Telias telefonnät i framför allt södra Sverige. Från klockan halvnio i dag fick personer som ringde 112 i södra Sverige en spärrton, anledningen var driftproblem i Telias telenät.

Enligt Telia är problemet löst och telefontrafiken fungerar som den ska. Men Telia vet inte varför det blev fel på telefonnätet. Driftfelet är Telias andra den här veckan.

– När det gäller privatpersoner så hade vi cirka 30 procents spärr. Så var tredje, var fjärde samtal ungefär kom inte fram som det skulle, säger Malin Persson, pressansvarig för driftfrågor på Telia Sonera.

Vad händer om man ringer larmnumret 112 under en sådan störning?

– Tyvärr var det spärr även för de numren. Men det var inte stopp, säger hon. 

Dagens driftstopp drabbade södra Sverige från Västra Götaland och neråt. Hur många kunder som påverkades vet Telia inte än. Ett liknande fel uppstod tidigare i veckan och Telia ser allvarligt på veckans två driftfel.

– Vi trodde att det var löst i måndags.

Tycker du att ni upprätthåller ert samhällsansvar vad gäller tillgänglighet till larmnummer?

– Ja, det tycker jag. Samhällsansvar har vi ju i den bemärkelsen att vi har överenskommelse med Räddningstjänst och SOS, som är en kund hos Telia. Och de får ju ständigt information om det blir problem med deras tjänster.

Charlotta Åsell
charlotta.asell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".