Systembolagshärvan

Butikschefer fälls för mutbrott

Domen mot ytterligare tio före detta butikschefer i Systembolaget kom på onsdagen. Det gäller de chefer som åtalades för att ha tagit emot de största beloppen och alla dömdes för mutbrott.

Av de över 90 personer som har åtalats i Systembolagshärvan är det ingen som fått fängelse. Det blev det inte heller idag för de butikschefer som har anklagats för att ha tagit emot de största beloppen från företag som levererar drycker till Systembolaget.

Åklagaren hade yrkat att fem av de här butikscheferna skulle fällas för grovt mutbrott. Men tingsrätten höll med om det för bara en av butikscheferna, som  hade tagit emot 126 000 kronor.

I de övriga fallen anser tingsrätten att summorna inte räcker till för att mutbrotten ska ha varit grova. En del av de påstådda mutbrotten har hunnit bli preskriberade, så de summorna räknades bort.  

Den butikschef som fälldes för grovt mutbrott och fyra andra får villkorlig dom och dagsböter. De övriga fem får endast dagsböter.

Rätten var inte enig. Ordföranden ville att grovt mutbrott skulle ge sex månaders fängelse, bland annat för att Systembolaget skadades av butikschefens handlande. En nämndeman ville istället att mannens brott inte skulle anses som grovt.

I tingsrätten återstår nu en rättegång senare i år mot anställda vid Vin & Sprit som åtalats för bestickning.

Två butikschefer har tidigare frikänts, liksom åtta personer från leverantörsfirmorna.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".