Upploppen i Port-au-Prince blir allt allvarligare. Minst fem personer har skjutits ihjäl. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix.

Upplopp i Haiti efter stigande matpriser

Haitis huvudstad Porte au Prince lamslogs under onsdagen av de tilltagande protesterna mot de snabbt stigande matpriserna. Minst fem personer har dödats i den senaste veckans upplopp och FN-soldater sköt med gummikulor mot demonstranter som försökte storma nationalförsamlingen.

Skolor och affärer höll stängt när de protesterande drog fram på gatorna. En del höll i tomma tallrikar för att visa att de inte längre har råd att köpa mat.

I Haiti har priset på ris, majs och bönor skjutit i höjden den senaste tiden. Ris kostar dubbelt så mycket nu som för ett halvår sedan.

Men Haiti är långt ifrån det enda landet där de skenande matpriserna har lett till våldsamheter. Bara den här veckan har det varit upplopp i Burkina Faso, Indien och Egypten och Världsbanken varnade nyligen att 33 länder riskerar liknande oroligheter.

Mikael Bjerrum, chef på det nordiska kontoret för FN:s matprogram ser flera orsader till de ökade matpriserna.

– I länder som Kina och Indien har man en medelklass som äter mer kött, etanolframställningen och klimatförändringar har fått priserna att dra iväg, säger Mikael Bjerrum.

Sett över hela världen har basvaror som ris, vete och majs blivit 40 procent dyrare på mindre än ett år. Prisstegringen har till och med fått ett nytt begrepp, agflation, en sammanslagning av det engelska ordet för jordbruk och inflation.

Liksom Mikael Bjerrum på FN:s livsmedelsprogram är de flesta experter säkra på att agflationen är här för att stanna. Priser som är högre än dagens kommer att bli det normala.

– Det råder en helt ny situation nu där produktionen inte kan följa efterfrågan, säger Mikaels Bjerrum.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".