Regeringsförslag

Kommunerna ska stödja anhörigvårdare

Det ska bli lag på stöd till de som vårdar äldre, långtidssjuka och funktionshindrade i hemmet. Det föreslår äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Nu finns bara en rekommendation om stöd.

Mycket av den vård som sker i hemmet sköts av anhöriga. Kjell Näsman har tagit hand om sin sambo från 2004 till november förra året, då det blev för tungt.

– Tänk dig själv att dina händer är fullständigt obrukbara och det kliar i örat. Vem ska klia dig då? Det blir din anhörige, eftersom du inte kan själv, säger Kjell Näsman.

Vilket stöd fick du från kommunen?

– Jag har gått en så kallad förflyttningskurs, där man får små tips på hur man ska hantera en handikappad person. När det gäller att flytta dem från en stol till en annan eller att få upp dem när de har fallit.

Kursen som Kjell Näsman har gått är ett exempel på den sortens stöd anhöriga nu enligt lag ska få rätt till.

Stödet kan också vara korttidsplatser och avlastning samt möten, där man får träffa andra anhöriga.

Stödet till anhöriga kommer att vara individanpassat. Var och en ska själv kunna lyfta fram önskemål utifrån sin situation som anhörigvårdare.

I budgeten för 2008 avsattes 100 miljoner kronor till anhörigstöd.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson tror inte att det behövs några nya pengar inför lagändringen, som hon hoppas ska kunna träda i kraft efter årsskiftet.

– Kommunerna har under en lång rad av år fått statliga medel för att bygga upp det här. Beslutet är väl förberett genom att det har gjorts ekonomiska satsningar under lång tid, säger Maria Larsson.

På Sveriges Kommuner och Landsting, är man inte lika säker på att förslaget är ekonomiskt genomförbart utan att kommunerna får extra pengar.

Ellen Hyttsten är direktör på avdelningen för vård och omsorg där. Hon säger att man måste se över situationen i kommunerna innan man kan säga något säkert.

Hon tror också att Maria Larssons ambition om att lagen ska börja gälla redan efter nyår, är väl optimistisk.

– Det är en knapp tidsmarginal. Om det blir nya åtaganden och utökat ansvar, måste vi först bli överens om pengar. Vi måste också förbereda oss i kommunerna, säger Ellen Hyttsten på Sveriges Kommuner och Landsting.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se
Åsa Sundman
asa.sundman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".