ÖB utreder specialstyrkan i Kongo igen

Efter anklagelser om att svenska soldater sett hur franska soldater torterat en ung kongoles under en svensk-fransk specialinsats i Kongo 2003, skall nu kulturen inom specialförbanden utredas. Det meddelade ÖB Håkan Syrén på onsdagen.

– Nu ska vi utreda detta på ett objektivt och trovärdigt sätt så att vi får bort detta från bordet så att vi kan gå vidare, säger ÖB Håkan Syrén.

Tortyren av en ung kongoles skall ha utförts av franska soldater 2003, men trots att uppgifter om händelsen cirkulerat under lång tid utreddes det hela inte förrän våren 2007. Detta trots att händelserna finns nedtecknade av en namngiven soldat som fanns på plats i Kongo.

Flera höga svenska officerare skall också ha informerats och fört uppgifterna vidare till ÖB. Men ÖB hävdar att det inte gick att göra något, eftersom det bara handlade om rykten.

Men när väl utredningen gjordes, visade den att allt var sant. Det handlade om tortyr som begåtts av franska soldater i det gemensamma svensk-franska förbandet.

Den svenska högsta ansvariga officeren hävdar själv att han informerat det franska ledarskapet om tortyren, men det förnekas på onsdagen av den högste franska officeren som var på plats i Kongo 2003.

Ändå säger ÖB Håkan Syrén att den svenske ansvarige officeren har hans fulla förtroende.

– Jag har förtroende för honom. Men under utredningsperioden ska han för sin egen och utredningens skull stå lite vid sidan om detta så att man betraktar utredningen som objektiv, att det inte finns något jäv, säger Håkan Syrén.

Han har ju själv sagt att han har rapporterat om de tortyrliknande händelserna, men den högsta ansvariga franska officeren säger att det inte är sant. Hur ser du på det?

– Jag kan inte kommentera det. Jag har inte talat med honom. Men nu gör fransmännen parallellt en utredning och då tror jag att man möjligen kan få ett svar på den frågan.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".