Ifrågasatt beteende i bil. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Mobilförbud i bil får inte ministerns stöd

Vägverket vill göra det förbjudet att tala i mobiltelefon vid bilkörning, utan så kallad handsfree. Ett liknande förbud finns i många andra europeiska länder.

Förslaget som presenterades idag får ett svalt mottagande från flera håll, infrastrukturminister Åsa Torstensson är mycket tveksam till en lag.

– Den forskning som jag så här långt tagit del utav visar på att det är själva innehållet i samtalet som är det som skapar oro eller koncentrationsproblem. Vi vet ju att det finns andra saker som också skapar svårigheter att hålla koncentration, det kan ju vara att byta cd-skiva, så att det är därför är jag i dagsläget lite tveksam till att gå vidare med ett förbud, säger Åsa Torstensson.

Även Vägverket har tidigare varit mot ett förbud mot mobilprat utan handsfree, just med hänvisning till att det är samtalet och inte telefonen som distraherar.  Men det som fått Vägverket att svänga och nu ändå något oväntat föreslå ett förbud är att det redan finns i flera grannländer och även är inskrivet i internationella överenskommelser.

– Egentligen borde man ge sig på all mobiltelefoni men där är vår bedömning att det är ingen som tycker det är rimligt att gå så långt och då får man väl gå halva vägen. Det budskap vi försöker sända till Sveriges trafikanter det är att ta det över huvud taget lugnt med att tala i mobiltelefon, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Vägverket föreslår samtidigt att det också ska bli lättare att straffa den som orsakat en olycka när man distraherats även av andra tekniska hjälpmedel i bilen som till exempel radion eller gps, men det är bara handtelefonen som uttryckligen skulle förbjudas. Regeringen flaggar alltså ändå redan för ett nej, även trafiksäkerhetsorganisationen NTF tror att det är ett slag i luften.

Ändå finns det många som gärna ser ett förbud, såsom bilisterna Monika Jaldemark och Else-Mari Pelz i Jönköping.

– Man mister uppmärksamhet på vägen, jag tror det är jättebra att förbjuda det.

– Man tappar koncentrationen, man kan inte sitta och hålla en mobil i handen och så köra säkert, det går inte. 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".