Skanska ska bli ledande i grönt byggande

Byggjätten Skanska, som är världens tredje största byggföretag, satsar nu hårt på att bli ledande i att bygga energisnålt och miljövänligt.

– I framtiden blir det grönt byggande som gäller, säger Skanskas nye vd Johan Karlström.

– Det här kommer som en stor trend över hela världen. Därför har vi avsatt en speciell budget för de här bitarna för att ta fram nya tekniska lösningar

Under tre år satsar Skanska 300 miljoner kronor på det man kallar grönt byggande. Man har redan en del teknik här, men Skanska hoppas nu locka till sig nya unga ingenjörer som vill vara med och ta fram framtidens energieffektiva lösningar.

– Det finns väldigt mycket där om vi pratar om ventilation, uppvärmning och kylningen. Där håller vi på att titta på olika typer utav lösningar. Det kan vara bergvärme och hur man kan koppla det till själva byggandet.

Den mest extrema lösningen då det gäller energisparande är passivhusen som inte har någon egen värmekälla. De drar bara hälften så mycket energi som vanlig nyproduktion. Men Johan Karlström tror inte att passivhusen kommer att dominera i nya flerfamiljshus.

– Jag tror inte att det kommer att gå så långt, men jag har svårt att sia om framtiden. Men jag tycker att det är intressant att det finns den typen utav spjutspetskompetens och den kommer att driva på utvecklingen, helt klart.

I USA är det företag som säljer konsumentprodukter som vill sitta i miljövänliga fastigheter, detta är pådrivande säger Johan Karlström.

Skanska har beslutat att från och med nu ska alla fastigheter man bygger för att driva i egen regi vara miljöcertifierade. Alla är vinnare på grönt byggande.

– Jag tror att det finns väldigt många vinnare i detta. Bland annat så är jag övertygad om att ett stort företag som Skanska ska ta ett samhällsansvar i de här frågeställningarna. Sedan blir det affärer också och det blir en vinna-vinna-situation.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".