Nepalesiska män kontrollerar sina namn i röstlängder. Foto: Manish Swarup/Scanpix.
Nepal

Valet kan leda till monarkins avskaffande

I Nepal har vallokalerna nu öppnat för att låta folket välja en församling som ska skriva om landets konstitution. Minst åtta människor har dödats inför valet och det finns en oro för mera våldsamheter.

Hot, bomber och skottlossning har föregått dagens val. Ändå finns förhoppningen att det ska bli början på en ny era för våldshärjade och vanstyrda Nepal, ett av världens fattigaste länder.

När folket i dag, torsdagen, väljer en församling som ska skriva en ny konstitution, väntas det också leda till slutet för monarkin.

Den impopuläre kung Gyanendra vädjade till sina landsmän att delta i valet. Han verkade fiska efter sympati när han sa att han alltid strävat efter att bygga ett fredligt och välmående Nepal.

Maoisterna, som i tio år slogs för en kommunistisk republik före ett fredsavtal 2006, har lovat att respektera valutgången. De hoppas vinna många platser i den nya församlingen.

Men en del fruktar att maoisterna, som är terroriststämplade av USA, åter kan gripa till vapen om de inte gillar valutgången.

De traditionella partierna, med allt från grupper i mittfåran till marxister och rojalister, väntas få fler röster än maoisterna.

Första arbetsuppgift för den nyvalda församlingen väntas bli att bestämma om den 240-åriga monarkins framtid.

Redan innan de röstberättigade bland Nepals 27 miljoner invånare fått säga sitt i dagens val har de ledande partierna gjort upp bakom låsta dörrar om att världens enda hinduiska kungadöme ska omvandlas till republik.

Detta trots att uppemot hälften av nepaleserna enligt opinionsmätningar vill ha kvar en symbolisk monarki.

Nepal, som ligger inklämt mellan Indien och Kina, har stor potential med bland annat vattenkraft och turistintäkter.

Men förutom malande fattigdom, korruption och vanstyre brottas Nepal också med komplicerade spänningar baserade på etnisk och regional tillhörighet och kast. Först om några veckor väntas valresultatet.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".