EU-förslag

Slopat reseförbud för brottsmisstänkt

EU vill slopa reseförbud för brottsmisstänkta. I stället ska den misstänkte få åka till hemlandet i väntan på rättegången enligt ett förslag.

En person som misstänks för brott i annat land än hemlandet kan i dag få sitta häktad eller få reseförbud under lång tid, i bland flera månader. Den typen av reseförbud ska i framtiden inte gälla i EU:s 27 medlemsländer.

Enligt förslaget som är tänkt att slutförhandlas under det franska EU-ordförandeskapet i höst ska den brottsmisstänkte kunna vänta på rättegång i hemlandet.

Den svenska regeringen vill att förslaget ska genomföras och justitieminister Beatrice Ask ska på torsdagsförmiddagen träffa riksdagens justitieutskott för att få riksdagens stöd för förslaget.

Den brottsmisstänkte som får vänta på rättegång i hemlandet ska väl där inte kunna röra sig helt fritt.

Om till exempel en svensk misstänkt för brott i Grekland få resa till Sverige i väntan på grekisk rättegång är det svenska staten som ansvarar för övervakningen.

Det kan handla om reseförbud från Sverige, anmälningsplikt hos polisen eller till och med elektronisk övervakning, till exempel elektronisk fotboja.

Går förslaget igenom krävs ny lagstiftning i Sverige.

Kommer alla EU-länderna överens i höst dröjer det förmodligen ytterligare ett eller två år innan lagen kan börja gälla i Sverige.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista