Italiens näste premiärminister? Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.
Valet i Italien

Berlusconi leder opinionsmätningarna

Ska Silvio Berlusconi än en gång lyckas bli Italiens premiärminister? Opinionsmätningarna pekar på det, när italienarna åter går till val på söndag, efter att regeringen Prodi tvingades bort från makten efter mindre än två år.

Högermannen Berlusconi leder med god marginal före vänsterkantens Walter Veltroni, men många säger att ingen av dem väcker någon entusiasm.

– Jag är helt villrådig. På morgonen tänker jag att jag ska rösta på den ena och på kvällen på den andra. Folk är mycket besvikna och uppgivna och litar varken på högern eller vänstern, säger Gabriela, som ska ut med sin lilla hund Mila i parken vid Piazza Vittorio Emanuele i Rom.

Valdeltagandet brukar vara högt i Italien, kring 80 procent, trots denna misstro mot politikerklassen.

– Som så många andra brukar jag hoppas på att ett maktskifte ska leda till förändring. Men Berlusconi har vi ju redan sett. Han är ingen nyhet, suckar den medelålders statstjänstemannen Gabriela.

Och vänstermannen Walter Veltroni har under sina år som borgmästare här i Rom inte åstadkommit särskilt mycket, anser hon.

De två premiärministerkandidaterna har snarlika program med löften om skattesänkningar och stöd till olika grupper. Så lika att det har talats om ett samarbete, Veltrosconi.

Men flera ledare från Italiens industriförbund har de senaste dagarna framträtt med krav på att nästa regeringschef verkligen måste ta krafttag med ekonomin, som nu går mot nolltillväxt och lider av låg produktivitet.

För den enskilde italienaren är dels låga löner parade med prisstegringar, dels känslan av otrygghet kopplad till kriminalitet överskuggande.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".