Bönder marknadsanpassar produktion

De svenska spannmålsodlarna står inför en stor omställning när de nu måste anpassa sin produktion efter de stora prissvängningarna på världsmarknaden. Alltfler bönder väljer att lagra sin spannmål på gården i väntan på bästa tillfälle att sälja och det innebär en helt ny situation för böndernas ekonomiska föreningar.

– Det har varit väldigt vanligt att man sålt till sin ekonomiska förening där man har känt sig som medlem, säger Per Sandberg, ordförande för Föreningen Sveriges Spannmålsodlare.

– Men i takt med att vi har fått en mer marknadsorienterad handel så har lantbrukarna haft behov av att se var man får bäst betalt och bjuda ut sin spannmål till försäljning på olika sätt.

Nu söker de svenska spannmålsodlarna efter nya, säkra försäljningskanaler. Det är inte självklart längre att överlåta försäljningen av grödorna till exempel Lantmännen. Efter vinterns stora prissvängningar vill odlarna själva avgöra när de ska sälja, säger Per Sandberg.

– Tittar man på den gångna säsongen var skillnaderna i pris över en krona kilot. Det betyder för en gård på 100 hektar som har en avkastning på 6 000 kilo per hektar så kan det ekonomiska resultatet variera med över 600 000 kronor beroende på när man säljer. Förut var värt den stora risken för oss lantbrukare, idag måste man också beakta den här marknadsrisken.

Nu bygger många lantbrukare egna lagerlokaler och deras ekonomiska föreningar riskerar att bli akterseglade. Om de ska överleva måste de också anpassa sin verksamhet efter marknaden, säger Per Sandberg.

– Om man tar de ekonomiska föreningarna, till exempel Lantmännen, har man stora ekonomiska resurser att erbjuda lantbrukarna nya kontraktteckningsalternativ. Så där står man väl rustad.

Lantmännen, den största av böndernas ekonomiska föreningar, har redan insett att de måste erbjuda spannmålsodlarna marknadsanpassade försäljningskontrakt.

Nästa vecka presenterar Lantmännen ett nytt avtal som ska hjälpa bönderna att värdesäkra sina grödor. De som fortsätter att sälja till Lantmännen får då själva avgöra när deras spannmål ska säljas vidare och garanteras det pris som gäller på marknaden just då.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".