Flyget kan få skära ner.

Försvarets besparingsförslag inte nog

Regeringen är inte nöjd med hur försvarsmakten vill genomföra sina besparingar, utan kräver att man skall komplettera sitt budgetunderlag för 2009.

– Besparingsförslagen hade karaktären vara kortsiktiga och man kan göra vissa saker ett år, men de ekonomiska problem som Försvarsmakten har och bär ansvar för de gäller inte bara 2008, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

– Man förutser ett betydande underskott i miljardklassen 2009 och 2010 och framåt, då måste karaktären på besparingarna vara sådana att det ger effekter inte bara i år utan också de kommande åren, säger Sten Tolgfors.

När överbefälhavare Håkan Syrén presenterade Försvarsmaktens budgetunderlag i slutet av februari så föreslog han bland annat att minska på användning på fartyg och flygplan.

Regeringen är missnöjd med det budgetunderlag som las fram, och vill att ett nytt förslag ska rikta in sig mer på fasta kostnader. Däremot vill försvarsminister Sten Tolgfors inte säga vilka fasta kostnader det skulle kunna vara.

– Vi styr inte det, vi konstaterar att myndigheten själv bär ansvar för att nå verksamhetsmål och att klara ekonomin och budgeten. Vi är öppna för strukturella förslag från Försvarsmakten, men det är de själva som bör inkomma med sådana förslag till departementet, säger Sten Tolgfors.

Kan du ge konkreta exempel på vad som ger effekt?

– Det är precis det som vi ger Försvarsmakten i uppgift idag att redovisa för oss. Vi hade trott att sådana förslag skulle funnits i budgetunderlaget för nästa år, men det kom inga sådana förslag. Så då ger vi bollen tillbaka och säger att det är sådana förslag vi behöver få redovisade för oss.

ÖB Håkan Syrén vill inte kommentera dagens kritik av försvarets budget från regeringen. Han vill först diskutera med försvarets övriga ledning.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".