Läget i Zimbabwe

Zambiamöte en bluff anser biskop

Zimbabwes oppositionsparti MDC kommer inte att ställa upp i en andra omgång i presidentvalet, uppger partiets andreman till nyhetsbyrån AFP. Afrikanska ledares kommande toppmöte om Zimbabwe kritiseras av bland andra anglikanska kyrkan i landet. Biskopen Sebastian Bakare är engagerad i Zimbabwes utveckling och kallar mötet i Zambia för en bluff.

– Zimbabwes folk låter sig inte luras av deras röster. De afrikanska ledarna talar samma språk. De vill bara skydda sin egen makt, Jag ser inte någon där som är beredd att kämpa för rättvisa, säger biskop Sebastian Bakare.

Han är upprörd över att så få afrikanska ledare vågar kritisera president Robert Mugabe. Biskop Bakare har precis kommit hit från det spända läget i Zimbabwe och har deltagit i ett seminarium i Stockholm idag.

Oppositionspartiet MDC som anser att den egna kandidaten Morgan Tsvangirai vunnit presidentvalet hoppas att de afrikanska ledarna ska hjälpa till att få Mugabe att lämna ifrån sig makten.

Oppositionen anser att Mugabes regeringsparti Zanu-PF försöker tvinga fram ett nytt val. Men biskopen har fått signaler om att MDC kommer att bojkotta ett sådant.

Många zimbabwier pratar nu om den hopplösa situationen i kyrkorna där de känner att de bemöts med respekt. Bakare beskriver oron hos befolkningen.

– Människorna känner en djup känsla av hopplöshet, att inte veta var vi är på väg och vad som kommer att hända, berättar biskopen. Men zimbabwierna väntar tålmodigt nu och ingen vill ha ett kaos som Mugabe antagligen försöker framprovocera, säger han.

Biskopen hoppas på fred, rättvisa och utveckling i det vanskötta landet.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista