Klicka för grafik.
OS-invigningen

Europaparlamentet uppmanar till bojkott

Europaparlamentet uppmanade på torsdagen europeiska ledare att bojkotta öppningsceremonin vid Olympiska spelen i Peking senare i år. Europaparlamentet har dock ingen beslutsrätt i utrikesfrågor, utan beslutet är mer en politisk markering.

Nu har också Europaparlamentet gett sig in i diskussionen om en bojkott av OS-invigningen. En stor majoritet i parlamentet röstade på torsdagen för en uppmaning till de europeiska stats- och regeringscheferna.

Europaparlamentet har ingen beslutsrätt i utrikesfrågor, därför är ingen tvungen att följa uppmaningen, utan det är mer en politisk markering.

Rent formellt vädjar Europaparlamentet till EU:s ordförandeland under den här våren, Slovenien, att hitta en gemensam hållning i frågan EU-länderna emellan om inte Kina inleder samtal med Dalai lama om situationen i Tibet.

Uppmaningen är med andra ord inte så väldigt skarpt formulerad.

Sedan tidigare har Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Gordon Brown låtit meddela att de inte tänker delta i invigningsceremonin.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sagt att om han kommer eller inte beror på hur läget utvecklas framöver.

För Sveriges del slog statsminister Fredrik Reinfeldt häromdagen fast att det inte blir någon bojkott.

På torsdagen uppmanade också Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge Kina att stå fast vid sitt löfte att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina.

Han påminde om att Kina gjorde utfästelser om det i samband med att landet ansökte om att vara värd för de olympiska spelen.

Kinas utrikesdepartement har svarat att IOK bör avhålla sig från att blanda in, vad som kallas, irrelevanta politiska faktorer i diskussionerna om OS i Peking.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".