Miljön viktigast för Reinfeldts Kinaresa

Idag reser statsminister Fredrik Reinfeldt till Kina. Inför resan fick han många frågor av oppositionen i riksdagen om han tänker ta upp Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna och enskilda fall av fängslade människorättsaktivister när han träffar de kinesiska ledarna.

– Jag tycker att man ska på plats och ställe bestämma exakt vad som är det mest riktiga att göra, i respekt och omtanke om de människor det handlar om. Jag kommer definitivt att ha detta utrymme för MR-frågor, svarade Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Reinfeldt framhåller att det är för att diskutera de globala miljöproblemen som han åker till Kina. När det gäller de mänskliga rättigheterna, MR-frågan, vill han ge besked först när han är på plats i Kina.

På frågan vad som är viktigast miljöhotet eller de mänskliga rättigheterna kan han inte ge något besked.

– Man kan inte ställa det mot varandra, men jag har förberett denna resa för att påverka Kina i miljöfrågan. De är helt avgörande för om vi ska kunna få en internationell klimatöverenskommelse på plats. 

– De är det enskilt största utsläppslandet numera, de har stått för över hälften av ökningen av växthusgasutsläpp efter 1990, de har fortsatt en ökad kolanvändning och en mycket koldioxidintensiv produktion i sina kalkyler för framtiden, säger Fredrik Reinfeldt. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista