Deklarant. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Ny skattesänkning men inte för pensionär

Regeringen föreslår nya skattesänkningar för dem som har jobb. Det gäller låg och medelinkomsttagare och ska genomföras den första januari nästa år. Men för pensionärerna finns inga löften om förändringar.

– Den bästa politiken för en pensionär idag är att se till att de som är arbetsföra också arbetar i högre utsträckning än förut. Det leder nämligen till att vi förstärker möjligheten att finansiera välfärd. Det får en direkt koppling till att pensionerna växer. Så jag tror att de bejakar en jobbskapande politik och också, naturligtvis, om vi tar fram förslag till dem med de minska marginalerna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.  

Fredrik Reinfeldt säger att frågan om pensionärerna varit med i förhandlingarna mellan de fyra borgerliga partierna men att det inte finns något förslag.

I statsministerns frågestund undrade kristdemokraten Inger Davidsson och folkpartisten Barbro Westerholm om pensionärerna.

– Är den kommande föreslagna skattesänkningen så utformad att den också kommer pensionärer till del? undrade Barbro Westerholm.

– 900 000 pensionärer har bara 2 000 kronor mer än socialbidragsnormen att leva på varje månad. Så skulle varken statsministern eller jag vilja ha det på äldre dagar, sa Inger Davidsson.

De planerade skattesänkningarna gäller alltså bara dem som jobbar. Låg- och medelinkomsttagare kommer från och med nästa år att få skattesänkningar och dessutom planeras sänkt statsskatt för att stimulera fler till att jobba mer.

Det är i grunden ett moderat förslag som de övriga borgerliga partierna nu också står bakom. Detaljerna kommer först i samband med höstbudgeten.

Socialdemokraterna kritiserar regeringens planer.  Thomas Östros är ekonomisk talesman.

– Jag tycker man gör alldeles fel prioritering. Hela diskussionen om välfärdens kvalitet har man nu satt åt sidan och i stället lovar man ut mycket stora skattesänkningar. Blir det pengar över kan vi tänka oss att sänka skatter, men inte i omvänd ordning: först sänka skatt och sedan se vad som händer, säger Thomas Östros.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".