Dyrare el i ledningarna. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Fel på norsk kabel ger högre elpris

Det rörliga priset på el på den så kallade spotmarknaden har gått upp kraftigt de senaste dagarna. En av förklaringarna är att en stor del av elimporten från Norge har slagits ut.

Urban Hammarstedt är ansvarig för elhandeln vid den nordiska elbörsen Nordpool och han säger att det här påverkar de svenska hushållen.

– Vi har stora tekniska begränsningar på överföringskapaciteten mellan Norge och Sverige. Kapaciteten är lägre än hälften mot vad den normalt är, säegr han.

Hur påverkar det elpriserna för svenska konsumenter?

– Jag kan inte svara på det, men genom att vi inte kan importera till Sverige lika mycket som normalt måste vi använda dyrare produktion i Sverige för att täcka den efterfrågan som finns.

Svenska konsumenter har sedan mitten av januari kunna dra nytta av ett snabbt sjunkande rörligt elpris, men för några dagar sedan vände priset tvärt uppåt. Priset ligger nu på cirka 46 öre kilowattimmen.

Samtidigt så kostar en kilowattimme i södra Norge 26 öre, alltså 20 öre lägre än i Sverige.

Meningen med den nordiska elmarknaden är att priserna ska jämnas ut genom import och export av el, ändå kan dom svenska konsumenterna just nu inte få ut så mycket av de välfyllda vattenmagasinen i södra Norge.

Förklaring är till stor del att överföringskablar i Oslofjorden slagits ut. Norska Statnett, som ansvarar elöverförringen har haft en fjärrstyrd kamera nere på botten på 300 meters djup, men har ännu inte hitta felet.

Tor Inge Akselsen, kommunikationsdirektör på Statnett, säger att det kan röra sig om ett släp från ett fartyg som skadat kablarna och att analyserna kan vara klara tidigast i maj.

– Tidigast i maj bör vi ha kabeln uppe och ha genomfört analyser. Därefter kan vi se hur lång tid själva reparationsarbetet tar. Det kan ta ett tag, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".