EU-kommissionen får full insyn i Vaxholmsutredningen. Arkivbild. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
Vaxholmsutredningen

Full insyn för EU-kommissionen

En utredning har tillsatts om hur svensk lagstiftning ska ändras efter Vaxholmsdomen. EG-domstolen anser att de svenska reglerna för vad som gäller när utländska företag arbetar i Sverige är ett hinder mot fri rörlighet på EU:s inre marknad. EU-kommissionen får nu full insyn inför kommande svenska lagändringar.

– Vi har löpande kontakter med kommissionen. Vi vill informera om hur vi hanterar, bedömer och resonerar när det gäller Lavalmålet. Det är naturligtvis också ett sätt för oss att ta reda på hur kommissionens jurister ser på vår hantering av frågeställningen. Men till syvende och sist så är det Sveriges riksdag som fattar beslut om svenska lagar, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Så du menar att EU kommer att ha, om inte inflytande, så i alla fall insyn i den här utredningen medan den rullar?

– Precis på samma sätt som parterna kommer att ha samverkan runt utredningen så är det klart att vi också pratar med kommissionen och också andra medlemsstater. Det här är en process som måste få ta lite tid, det är komplicerad juridisk materia, men det är klart att vi pratar med andra medan vi håller på med arbetet.

Men hur är det då egentligen med den svenska självständigheten om du nästan måste ringa till Bryssel och fråga mellan varven?

– Det jag sa var också att det är Sveriges riksdag som fattar beslut om Sveriges lagar. Så är det naturligtvis. Samtidigt är det så att det som är EG-direktiv och det som är utslag ur EG-domstolen är svensk rätt och är så efter vårt medlemskap. Det är egentligen fundamentet för hela den här diskussionen, vi kan inte ha ett läge där svensk rätt, när den tolkas av EG-domstolen, står i konflikt med svensk lagstiftning. Det blir orimligt för alla inblandade.

Men nu är regeringen och därmed också utredarna tvungna att åstadkomma någonting som håller i EG-domstolen även om fem till tio år.

– Ja, och det är naturligtvis en utmaning och det är därför det tar lite tid. Det är ganska juridiskt komplicerad materia. Därför måste utredningen arbeta. Vi kan naturligtvis i förväg inte veta fullt ut om varken de avtal som sluts som resultat av domen eller den lagstiftning som blir resultat av utredningen kommer att hålla fullt ut i en prövning i ett individuellt fall om flera år. Men vi ska göra det så bra vi kan.

Är det därför ni måste ha kontakt med EU-kommissionen under utredningsarbetet och så småningom under propositionsskrivandets gång?

– Ja, det är det ena skälet. Det andra skälet är att kommissionen naturligtvis också är nyfiken på hur vi hanterar det och hur den svenska arbetsmarknadsmodellen ser ut. Vi vill också gärna berätta om det, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista