Fortsatt medlemsflykt från LO

Fackförbunden inom LO fortsätter att tappa medlemmar. Färska siffror för årets tre första månader visar att minskningen är 22 400 personer. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är oroad över utvecklingen.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att vi blir färre medlemmar. Det innebär att fler lönetagare står utanför den trygghet som det fackliga medlemskapet innebär, säger Wanja Lundby-Wedin.

En sammanställning i LO-tidningen visar att nedgången totalt under första kvartalet är drygt 1,3 procent och om den takten fortsätter under hela 2008 kan minskningen bli upp emot fem procent, eller ungefär 100 000 medlemmar. Under 2007 var minskningen nästan 130 000.

Det här försvagar enligt LO:s ordförande den nuvarande avtalsmodellen mellan fack och arbetsgivare.

– Fortsätter den här trenden och då vill jag betona att det gäller både om vi tappar medlemmar i facken, men också om färre företag organiserar sig, så kommer inte de kollektivavtal som vi tecknar att omfatta alla arbetsplatser och därigenom löntagarna. Då får vi en del av den svenska arbetsmarknaden som saknar reglering och det kan på sikt innebära ett hot mot den modell vi har.

Ser du någon gräns på hur stort medlemstappet kan bli?

– Det är väldigt svårt att säga, för fortfarande så är det så att Sverige, tillsammans med Danmark, är det land i världen som har den högsta organisationsgraden. Men det är också i våra länder som vi har de starkaste kollektivavtalen och de mest självständiga och ansvarstagande parterna.

Problemet att facket tappar medlemmar finns också inom TCO:s fackförbund, fast inte i lika hög grad. Minsta tappet finns inom SACO, som förra året tappade en procent av sina yrkesverksamma medlemmar, omkring 1 000 personer.

För LO är problemet inte nytt. Antalet medlemmar har sjunkit under flera år. Sedan 2003 med nästan 220 000 personer, eller drygt elva procent. Men under förra året tog det fart och Wanja Lundby-Wedin upprepar LO:s förklaring.

– Den finns inte att hämta än i någonting annat än att vi fick en så pass kraftig ökning av kostnaden för a-kassan. Vi ser ingen annan förklaring än att det är a-kassan som orsakade åtminstone 100 000 av det medlemstapp som vi såg förra året.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista