Åklagare vill samordna miljöbrottsarbetet

Det måste skapas en särskild nationell miljöåklagarkammare för miljöbrott och arbetsmiljöbrott. Dagens system fungerar dåligt anser miljöåklagarna i landet i ett gemensamt yttrande.

– Det populärt hos kammarcheferna att ha miljöåklagare och få pengar för att ha miljöåklagare men det är inte alltid lika populärt att låta miljöåklagare arbeta med miljöbrott. Allt för ofta tas miljöåklagare i anspråk för att arbeta med annan brottslighet och då blir miljöbrotten liggande, säger Christer Jarlås miljöåklagare i Östersund.

Miljöåklagarna skriver i sitt yttrande att kampen mot miljöbrott och arbetsmiljöbrott riskerar att vittra sönder om inget görs.  Många chefsåklagare vid åklagarkamrarna prioriterar inte brott mot miljö och arbetsmiljö.

Därför skulle det göra stor skillnad med en särskild nationell kammare, säger Christer Jarlås.

– De åklagare som arbetar på den nationella kammaren blir ju en fredad resurs och kommer att uteslutande arbeta med miljöbrottslighet.

Också överåklagare Sven-Erik Alhem, som är chef för Utvecklingscentrum i Malmö, stöder kravet från miljöåklagarna.  Med en särskild kammare skulle miljöåklagarnas arbete styras från miljöåklagarkammaren och inte från den lokale chefsåklagaren.

– Alla arbetsmiljömål och miljömål blir då omhändertagna, jag kan inte tänka mig något målområde som är bättre lämpat för en enhetlig handläggningsordning, säger Sven-Erik Alhem. 

Idag jämställs straffet för brott som leder till invalidiserande skador på en arbetsplats eller utsläpp av giftiga ämnen med snatteri i domstolarna, alltså böter, ytterst sällan fängelse.  Det kan vara en orsak till att miljöåklagarna inte får syssla med det de är utbildade för, säger Christer Jarlås.

– Jag tror att chefsåklagarna hade inte kunnat göra på det sätt som de gjort om det varit vanligt med långa fängelsestraff och häktade personer för miljöbrott.

Vilka utsikter ser du för en särskild nationell kammare?

– Det unika jag ser, är att vi miljöåklagare är helt överens och eftersom vi kan det här bäst så tycker jag det skulle vara konstigt om inte riksåklagaren lyssnade på oss, säger Christer Jarlås.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista